Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame en/of energiezuinige tuin. En dat snappen wij heel goed. Want met de stijgende energieprijzen is het verstandig om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Bovendien draag je op deze manier een steentje bij aan een beter klimaat. Wil jij weten hoe je de tuin zo energiezuinig mogelijk maakt? Wij zetten vijf tips voor een energiezuinige tuin voor jou op een rijtje.
- Zonnepanelen op het dak van je schuur
Als de ligging van de schuur geschikt is voor zonnepanelen, dan is het een prima plaats om een aantal panelen neer te leggen. De omvormer kan namelijk in de meeste gevallen ook in de schuur geplaatst worden. De opgewekte stroom kun je niet alleen in jouw tuin gebruiken, maar ook in je huis. Heb je een zwembad? Dan kun je deze groene stroom ook gebruiken om het water te verwarmen. Liever geen zonnepanelen? Ook een groendak is een goede keuze. Door de isolerende werking van de planten, wordt de energierekening namelijk lager.
- Regenwater opvangen en hergebruiken
In Nederland regent het vaak. Dit is een ontzettende belasting voor onze riolering. Wat veel mensen niet weten, is dat je regenwater prima kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld om de planten water te geven of om de auto te wassen. Je kunt regenwater bovengronds opvangen in een regenton of ondergronds via een watertank. Aangezien regenwateropvangen en hergebruiken goed is voor het klimaat, geven sommige gemeenten subsidie op het opvangen van regenwater.
- Kies voor led-verplichting
Als je een tuin hebt, dan wil je op warme zomerdagen ook graag 's avonds in je tuin zitten. Met de juiste tuinverlichting creëer je een fijne én gezellige sfeer in je tuin. Als je duurzame verlichting wilt, dan is ledverlichting de beste optie. Ledverlichting verbruikt tot wel 85 procent minder energie dan de gloeilamp. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw eigen portemonnee. Het is wel belangrijk dat je groene stroom gebruikt. Je kunt door middel van energieprijzen vergelijken op zoek gaan naar een aanbieder van groene energie.
- Gebruik geen onnodige apparaten
Een grasmaaier, verlichting, hogedrukreiniger of een terrasverwarmer gebruiken onbewust veel energie. Daarom is het verstandig om jezelf af te vragen of je deze apparaten echt daadwerkelijk nodig hebt. Wil je toch elektrische apparaten in jouw tuin? Dan is het verstandig om hier slim mee om te gaan. Heb je een vijver in de tuin met een pomp? Die hoeft niet de hele tijd aan te staan. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een tijdschakelaar. Maak je gebruik van een elektrische grasmaaier? Je kunt ook een handgrasmaaier gebruiken. Deze gebruikt helemaal geen energie!
- Deel de tuin slim in
Tot slot kun je ook veel energie besparen door de tuin slim in te delen. Zo kan een boom of druivenstruik bijdragen aan energiebesparing in de tuin. Staat er veel wind op een bepaalde muur van jouw huis? Plaats dan een heg voor deze muur. Op deze manier koelt de muur minder snel af en hoef je ook minder te stoken.