Architect verandert afval in bouwmateriaal

Gepubliceerd op 7 september 2022 om 09:12

Kunnen we in de toekomst bouwen met volledig circulaire grondstoffen en gerecyclede materialen? Deze architect laat zien dat het zelfs nu al kan. VPRO-programma Tegenlicht nam een kijkje in zijn huis dat helemaal ingericht is op circulariteit.

Als je rondloopt door het huis van architect Césare Peeren kom je voormalige autostoelen tegen, hergebruikt als bank. Het frame van een oude Yamaha-motor fungeert als trapleuning en de verschillende soorten ramen met dubbelglas zijn verzameld uit projecten waar nieuw dubbelglas geplaatst werd. De warmte in het huis wordt geleverd door een industriële kachel die zowel het hout als de rook verbrandt. Hout dat overigens van slopers uit de buurt komt.

Is nieuwer altijd beter? Niet volgens Peeren, hij gelooft juist in de herbruikbaarheid van dat wat al bestaat. Vanuit dat gedachtegoed heeft Peeren niet alleen zijn eigen leven opgebouwd, ook de rest van de wereld kan volgens hem ingericht worden met hergebruikte materialen en producten.

Met het ontwerpbureau Superuse Studios dat hij in 2012 samen met Jan Jongert oprichtte, ontwerpt hij gebouwen en gebruiksvoorwerpen op basis van restmaterialen. Ook zijn eigen huis is opgebouwd en ingericht met afvalproducten en afgedankte materialen.

Klik hier om de aflevering van Tegenlicht te bekijken