Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Eerste Landelijke DipDag in koud water

Op vrijdag 13 januari vindt de eerste Landelijke DipDag plaats. Dipgroepjes en individuele dippers in alle regio's van Nederland dippen dan in hun lokale gracht, meer, zee of sloot. Hiermee vragen ze aandacht voor de voordelen die koud water heeft op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Lees meer »

Ken je dat gevoel?

Ken je dat gevoel? Je staat op een keerpunt in je leven, maar hebt geen idee welke afslag je moet nemen. Lees dan het verhaal ‘In het oog van de orkaan’ van Shirley Ann in het december/januari nummer van Onkruid Magazine.

Lees meer »

Mielbio Kastanje honing

Het Italiaanse familiebedrijf Rigoni di Asiago heeft weer een nieuwe honing geïntroduceerd in Nederland: Mielbio Kastanje. Een krachtige, vloeibare, rauwe, biologische honing voor de liefhebber.

Lees meer »

Wat brengt 2023?

Het zijn buitengewone tijden en wij staan aan het begin van het nieuwe Watermantijdperk. Velen vragen zich af hoe dit allemaal verder moet, oude regels gelden niet meer en wij komen alsmaar meer achter de structuren waarmee wij gedurende het Vissentijdperk in slaap gehouden werden. Het is helemaal niet buitengewoon dat wij ons onzeker voelen wat de toekomst betreft.

Lees meer »

Duurzame koffiebeker van BE O Lifestyle

In Nederland gooien we ieder jaar ruim drie miljard plastic wegwerpbekers weg. Dat zijn er zo’n twaalf miljoen per dag! Tijd voor verandering: wegwerpbekers zijn vanaf 2024 wettelijk gezien niet meer welkom op kantoor. We moeten van single-use naar re-use, volgens BE O Lifestyle. Het merk brengt daarom hun tweede product op de markt: de BE O cup. Een koffiebeker gemaakt van gebruikte, plantaardige oliën die een leven lang meegaat.

Lees meer »

Een tip om je gasverbruik tot 20% te verlagen

Bij Onkruid werden we getipt op een YouTube-filmpje die jou zou kunnen helpen om je gasverbruik met 20% te verlagen. Deze tip delen wij graag met onze lezers en websitebezoekers. Het gaat om een YouTube-filmpje van Anouar Otmane, oprichter van ANO en CV Monteur Haaglanden.

Lees meer »

Winterfiets Elfstedentocht

Dé alternatieve Elfstedentocht voor als er onvoldoende ijs ligt om de Tocht der Schaatstochten te houden. 15 Januari is de dag dat de 9e editie van de Winterfiets Elfstedentocht gepland staat.

Lees meer »

Boeddha in de polder

Het tweede seizoen van Boeddha in de polder is van maandag 26 t/m vrijdag 30 december om 19.55 uur te zien bij de Boeddhistische Blik | KRO-NCRV op NPO 2. Na een succesvol eerste seizoen presenteert Joris Linssen onder het motto ‘Een crisis biedt ook kansen’ weer een televisieserie vol hoop en inspiratie.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

We bevinden ons in de laatste maanden van 2022. Voor sommige mensen zal het afgelopen jaar tergend langzaam zijn gegaan, voor anderen pijlsnel. In de laatste maanden van het jaar kijk je misschien terug op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt beleefd. Sta je stil bij wie je hebt gemist en wie je hebt moeten laten gaan. Wat was het mooiste dat je is overkomen en welke stappen heb je gezet? En weet je al wat je plannen voor 2023 zijn?

Lees meer »

Sint tip: duurzame knutselcadeaus bij Green Jump

Sinterklaas is aangekomen in Nederland, de kinderen zijn al druk met het maken van tekeningen en verlanglijstjes voor Sinterklaasavond. Wat zou het mooi zijn als er op Sinterklaasavond nog meer duurzame cadeautjes worden gegeven. Producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Hierbij een paar tips voor leuke en duurzame knutselcadeaus die leuk zijn voor kleine en grote kinderen!

Lees meer »

Kringloopwinkels doen bont in de ban!

Kringloopwinkels RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden hebben zich aangesloten bij de internationale Bontvrijlijst van Fur Free Retailer. In alle 59 filialen is vanaf 8 november geen tweedehands bont meer te koop. De organisaties steunen hiermee de strijd van stichting Bont voor Dieren voor een bontvrije wereld.

Lees meer »

De voedsel BV

Het kleine Nederland is na de Verenigde Staten de grootste voedselexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen laat in het VPRO-programma Tegenlicht zien hoe dat eruitziet. Hij geeft een ontluisterend kijkje in de keuken van onze voedselindustrie.

Lees meer »

Maand van de Creatieve Expressie

In dit jubileumjaar organiseert Stichting Kanker in Beeld in november 2022 ‘de maand van de creatieve expressie’ voor mensen geconfronteerd met kanker. In samenwerking met het Cobra Museum voor Moderne kunst in Amstelveen worden er op alle vrijdagen in november kosteloos activiteiten in het museum aangeboden.

Lees meer »

Samen grijs worden

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Hoe zorgen we voor de groeiende groep 'krasse knarren' van nu en later? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

Ben jij in volledige verbinding met jezelf? En hoe zit het met ‘in verbinding zijn’ met anderen? Juriaan Galavazi vertelt ons waarom het belangrijk is om vooral eerst de verbinding met onszelf aan te gaan. Dat dit niet altijd van een leien dakje gaat, is in ieder geval één ding dat vaststaat.

Lees meer »

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken én te doen.

Lees meer »

Diafragmale adem bij Long Covid

Hoe en waarom hebben goed uitgevoerde pranayama’s een helend effect bij onder andere Long Covid? Uit een studie van Amsterdam UMC blijkt dat het coronavirus het diafragma beschadigt. Er ontstaan ontstekingsreacties en bindweefselvorming in deze belangrijke ademspier. Een juiste training van het diafragma kan bijdragen tot beter ademen en vermindering van de klachten.

Lees meer »

Fietsmaatjes bestaat 10 jaar!

De afgelopen tien jaar is Fietsmaatjes uitgegroeid tot één grote Fietsmaatjes familie! Van 1 lokale organisatie in de gemeente Teylingen met 50 vrijwilligers en gasten in 2012 naar 35 lokale organisaties met meer dan 2.000 vrijwilligers en 2.000 gasten in 2022. Er zijn ruim 140 duofietsen door heel Nederland. Alle lof voor alle vrijwilligers die dit mogelijk maken! Het 10-jarig jubileum van het eerste Fietsmaatjes initiatief Teylingen werd groots gevierd met gasten, vrijwilligers en sponsoren op zaterdagmiddag 3 september in Sassenheim.  

Lees meer »

Vijf tips voor een energiezuinige tuin

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame en/of energiezuinige tuin. En dat snappen wij heel goed. Want met de stijgende energieprijzen is het verstandig om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Bovendien draag je op deze manier een steentje bij aan een beter klimaat. Wil jij weten hoe je de tuin zo energiezuinig mogelijk maakt? Wij zetten vijf tips voor een energiezuinige tuin voor jou op een rijtje.

Lees meer »

Architect verandert afval in bouwmateriaal

Kunnen we in de toekomst bouwen met volledig circulaire grondstoffen en gerecyclede materialen? Deze architect laat zien dat het zelfs nu al kan. VPRO-programma Tegenlicht nam een kijkje in zijn huis dat helemaal ingericht is op circulariteit.

Lees meer »

On the way to PlanetProof Week 2022

Van 12 t/m 18 september is de On the way to PlanetProof Week. SMK, stichting die al 30 jaar werkt aan het verduurzamen van producten en bedrijfsvoering, werkt samen met supermarkten, merkfabrikanten en andere ketenpartijen om aandacht te vragen voor duurzamere voedselproducten met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof.

Lees meer »

The Gender Games

Gender bestaat al lang niet meer uit een tweedeling tussen man en vrouw. Maar in de sportwereld zijn de categorieën nog wel bepalend en dus vallen er mensen buiten de boot. Zijn genderinclusieve sporten en eerlijke competities met elkaar in overeenstemming te brengen? VPRO Tegenlicht werpt een blik op de sportindustrie en vraagt vrouwelijke sporters en gender-theoretici naar hun ideale toekomst van de vrouwensport.

Lees meer »

Expositie fotograaf René Vaillant

Inmiddels zo’n anderhalf jaar nu staat er in elke editie van Onkruid een sfeerfoto van fotograaf René Vaillant met een begeleidende tekst. René is van huis uit ontwerper van commerciële interieurs, maar zijn passie voor fotografie en de daarop volgende fotobewerkingen, al dan niet digitaal, hebben tot enthousiaste reacties geleid.

Lees meer »

Tibetaanse gebedsceremonie voor wereldvrede

Van 19 t/m 21 augustus 2022 organiseert Stichting Phuntsok Chö Ling een gebedsceremonie gewijd aan wereldvrede. We leven in tijden van grote conflicten en onzekerheid. Veel mensen sterven en ondergaan onnoemelijk lijden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog komt direct na de covidpandemie die over de hele wereld talloze doden en enorme opschudding heeft veroorzaakt. De stichting draagt deze ceremonie op aan hen die zijn gestorven, ziek zijn of in angst leven; om hun lijden te verlichten.

Lees meer »

Voor wandelaars op zoek naar diepgang

Op de grens van de Eifel en Luxemburg ligt het NaturWanderPark delux: een prachtig natuurgebied met 23 premium wandelpaden. Op vijf van deze wandelingen heb je niet alleen een bijzondere natuurbelevenis, maar kun je ook diep in de geschiedenis van de streek duiken. Elke route heeft zijn eigen verhaal en eigen symbool.

Lees meer »