Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Boeddha in de polder

Het tweede seizoen van Boeddha in de polder is van maandag 26 t/m vrijdag 30 december om 19.55 uur te zien bij de Boeddhistische Blik | KRO-NCRV op NPO 2. Na een succesvol eerste seizoen presenteert Joris Linssen onder het motto ‘Een crisis biedt ook kansen’ weer een televisieserie vol hoop en inspiratie.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

We bevinden ons in de laatste maanden van 2022. Voor sommige mensen zal het afgelopen jaar tergend langzaam zijn gegaan, voor anderen pijlsnel. In de laatste maanden van het jaar kijk je misschien terug op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt beleefd. Sta je stil bij wie je hebt gemist en wie je hebt moeten laten gaan. Wat was het mooiste dat je is overkomen en welke stappen heb je gezet? En weet je al wat je plannen voor 2023 zijn?

Lees meer »

Sint tip: duurzame knutselcadeaus bij Green Jump

Sinterklaas is aangekomen in Nederland, de kinderen zijn al druk met het maken van tekeningen en verlanglijstjes voor Sinterklaasavond. Wat zou het mooi zijn als er op Sinterklaasavond nog meer duurzame cadeautjes worden gegeven. Producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. Hierbij een paar tips voor leuke en duurzame knutselcadeaus die leuk zijn voor kleine en grote kinderen!

Lees meer »

Kringloopwinkels doen bont in de ban!

Kringloopwinkels RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden hebben zich aangesloten bij de internationale Bontvrijlijst van Fur Free Retailer. In alle 59 filialen is vanaf 8 november geen tweedehands bont meer te koop. De organisaties steunen hiermee de strijd van stichting Bont voor Dieren voor een bontvrije wereld.

Lees meer »

De voedsel BV

Het kleine Nederland is na de Verenigde Staten de grootste voedselexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen laat in het VPRO-programma Tegenlicht zien hoe dat eruitziet. Hij geeft een ontluisterend kijkje in de keuken van onze voedselindustrie.

Lees meer »

Maand van de Creatieve Expressie

In dit jubileumjaar organiseert Stichting Kanker in Beeld in november 2022 ‘de maand van de creatieve expressie’ voor mensen geconfronteerd met kanker. In samenwerking met het Cobra Museum voor Moderne kunst in Amstelveen worden er op alle vrijdagen in november kosteloos activiteiten in het museum aangeboden.

Lees meer »

Samen grijs worden

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Hoe zorgen we voor de groeiende groep 'krasse knarren' van nu en later? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

Ben jij in volledige verbinding met jezelf? En hoe zit het met ‘in verbinding zijn’ met anderen? Juriaan Galavazi vertelt ons waarom het belangrijk is om vooral eerst de verbinding met onszelf aan te gaan. Dat dit niet altijd van een leien dakje gaat, is in ieder geval één ding dat vaststaat.

Lees meer »

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

In bomen klimmen en diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen of picknicken in het park of vogels spotten en een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken én te doen.

Lees meer »

Diafragmale adem bij Long Covid

Hoe en waarom hebben goed uitgevoerde pranayama’s een helend effect bij onder andere Long Covid? Uit een studie van Amsterdam UMC blijkt dat het coronavirus het diafragma beschadigt. Er ontstaan ontstekingsreacties en bindweefselvorming in deze belangrijke ademspier. Een juiste training van het diafragma kan bijdragen tot beter ademen en vermindering van de klachten.

Lees meer »

Fietsmaatjes bestaat 10 jaar!

De afgelopen tien jaar is Fietsmaatjes uitgegroeid tot één grote Fietsmaatjes familie! Van 1 lokale organisatie in de gemeente Teylingen met 50 vrijwilligers en gasten in 2012 naar 35 lokale organisaties met meer dan 2.000 vrijwilligers en 2.000 gasten in 2022. Er zijn ruim 140 duofietsen door heel Nederland. Alle lof voor alle vrijwilligers die dit mogelijk maken! Het 10-jarig jubileum van het eerste Fietsmaatjes initiatief Teylingen werd groots gevierd met gasten, vrijwilligers en sponsoren op zaterdagmiddag 3 september in Sassenheim.  

Lees meer »

Vijf tips voor een energiezuinige tuin

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame en/of energiezuinige tuin. En dat snappen wij heel goed. Want met de stijgende energieprijzen is het verstandig om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Bovendien draag je op deze manier een steentje bij aan een beter klimaat. Wil jij weten hoe je de tuin zo energiezuinig mogelijk maakt? Wij zetten vijf tips voor een energiezuinige tuin voor jou op een rijtje.

Lees meer »

Architect verandert afval in bouwmateriaal

Kunnen we in de toekomst bouwen met volledig circulaire grondstoffen en gerecyclede materialen? Deze architect laat zien dat het zelfs nu al kan. VPRO-programma Tegenlicht nam een kijkje in zijn huis dat helemaal ingericht is op circulariteit.

Lees meer »

On the way to PlanetProof Week 2022

Van 12 t/m 18 september is de On the way to PlanetProof Week. SMK, stichting die al 30 jaar werkt aan het verduurzamen van producten en bedrijfsvoering, werkt samen met supermarkten, merkfabrikanten en andere ketenpartijen om aandacht te vragen voor duurzamere voedselproducten met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof.

Lees meer »

The Gender Games

Gender bestaat al lang niet meer uit een tweedeling tussen man en vrouw. Maar in de sportwereld zijn de categorieën nog wel bepalend en dus vallen er mensen buiten de boot. Zijn genderinclusieve sporten en eerlijke competities met elkaar in overeenstemming te brengen? VPRO Tegenlicht werpt een blik op de sportindustrie en vraagt vrouwelijke sporters en gender-theoretici naar hun ideale toekomst van de vrouwensport.

Lees meer »

Expositie fotograaf René Vaillant

Inmiddels zo’n anderhalf jaar nu staat er in elke editie van Onkruid een sfeerfoto van fotograaf René Vaillant met een begeleidende tekst. René is van huis uit ontwerper van commerciële interieurs, maar zijn passie voor fotografie en de daarop volgende fotobewerkingen, al dan niet digitaal, hebben tot enthousiaste reacties geleid.

Lees meer »

Tibetaanse gebedsceremonie voor wereldvrede

Van 19 t/m 21 augustus 2022 organiseert Stichting Phuntsok Chö Ling een gebedsceremonie gewijd aan wereldvrede. We leven in tijden van grote conflicten en onzekerheid. Veel mensen sterven en ondergaan onnoemelijk lijden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog komt direct na de covidpandemie die over de hele wereld talloze doden en enorme opschudding heeft veroorzaakt. De stichting draagt deze ceremonie op aan hen die zijn gestorven, ziek zijn of in angst leven; om hun lijden te verlichten.

Lees meer »

Voor wandelaars op zoek naar diepgang

Op de grens van de Eifel en Luxemburg ligt het NaturWanderPark delux: een prachtig natuurgebied met 23 premium wandelpaden. Op vijf van deze wandelingen heb je niet alleen een bijzondere natuurbelevenis, maar kun je ook diep in de geschiedenis van de streek duiken. Elke route heeft zijn eigen verhaal en eigen symbool.

Lees meer »

Kledingruilfeest op 24 september in Luxwoude

Vroeger kocht je kleding, die je droeg tot het begon te slijten. Tegenwoordig lijkt kleding wel een wegwerpartikel. Het idee achter het ruil-café is dat geld veel te belangrijk is geworden. Zelfs in kringloopwinkels en op tweedehandsmarkten wordt alles duurder, en dat terwijl er een overschot aan spullen is.

Lees meer »

Vanaf 2038 alleen nog emissievrije auto's in de showroom?

Groen rijden? Een elektrische auto (EV) kopen is geen goedkope grap. Deze auto’s zijn vrij duur in de aanschaf en qua verzekering kies je logischerwijs ook niet voor de minste dekking wanneer je zo’n dure bak voor de deur hebt staan. Daarnaast moet je je auto van (groene) energie voorzien. Toch zal de wereld eraan moeten geloven. Volgens Onderzoeksbureau BloombergNEF moet in 2038 de laatste gas-, diesel- of benzineauto worden verkocht.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

Iedere dag is er wel iets waar je van kunt leren. Het kan in hele kleine dingen zitten, maar leren kan ook een veel groter project zijn, een omscholing bijvoorbeeld. En leren is ook werken aan jezelf op persoonlijk vlak. Leer bijvoorbeeld om elke dag aandacht te geven aan jezelf met behulp van  mediteren. Michael Pilarczyk vertelt hoe je op een  eenvoudige manier een rustmoment kunt nemen voor jezelf.

Lees meer »

Biodynamisch Dineren

De Vereniging voor biodynamische landbouw en voeding (BD-Vereniging) organiseert ‘Biodynamische Diners’ op biodynamische boerderijen om de oogst samen te vieren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest.

Lees meer »

De Werkplaats - Dansen met je ziel

Inzichtkaarten: je kunt er wat mee of je ziet er het nut niet van. Ik vind het altijd een feest om een kaartje te mogen trekken. Om mij te laten leiden door mijn intuïtie en dié kaart te pakken waar ik mij toe aangetrokken voel. In Onkruid 232 heb ik met inzichtkaarten al eens geprobeerd grip te krijgen op mijn emoties. Maar deze kaarten van Carla Knorren, schrijfster en kunstenares, gaan wel even een stapje verder. Want Carla laat je dansen met je ziel!

Lees meer »

“Na een roadtrip met een elektrische camper kom je opgeladen terug thuis”

Aldus Robbert van Goethem, eigenaar en oprichter van e-camperverhuurbedrijf LEAVV. Vakantie vieren is bij uitstek een manier om even te ontspannen, maar het kan ook een schuldgevoel opleveren. Denk alleen al eens aan de enorme CO2-uitstoot van een twee uur durende vlucht met een vliegtuig of een dieselcamper die door heel Europa toert. Laat staan al het eten wat dagelijks in de prullenbak verdwijnt in een all-inclusive resort.

Lees meer »

The office is where the laptop is - eropuit trekken als digital nomad

De welbekende pandemische perikelen hebben duidelijk gemaakt dat afstand bij veel werkzaamheden geen bezwaar vormt. Doe jij ook werk waarbij je eigenlijk alleen een internetverbinding en een laptop nodig hebt, dan kun je er net zo goed op uit trekken. Werken met een rotsformatie of een bergmeer als uitzicht is net even meer inspirerend, laat staan dit tegendraadse maar o zo avontuurlijke leven, zelf.

Lees meer »

Loket Duurzaam Eten

Op de website loketduurzaameten.nl presenteert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de interventiedatabase Duurzaam voedsel. Hierin staan interventies bij elkaar die professionals helpen om iedereen mee te nemen naar een gezonder en duurzamer eetpatroon. Ook kun je als professional zelf interventies indienen.

Lees meer »

Wat maakt VakantieAnders zo anders?

Een zomerweek bij VakantieAnders is kamperen in Zuid-Limburg. Slapen in je eigen tent of caravan óf je huurt een tipi of pipowagen voor de hele week. Dat is al een klein beetje anders, toch? Na aankomst zet je je tentje op of richt je de tipi in en maak je het prettig voor jezelf. Je geeft jezelf de tijd om te landen. En daarna kun je aanschuiven voor het diner, een warme maaltijd op het buffet waarvan je zelf kunt kiezen wat je ervan wilt eten.

Lees meer »

De Parade gaat van start

Vandaag om 18.00 uur opent De Parade dit jaar voor de aller- allereerste keer. En daarmee start één van de leukste en langst durende festivals van Nederland. Wat fijn dat het weer kan!

Lees meer »

Wat als de handel stilvalt?

De internationale handelsstromen functioneren niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met lege schappen tot gevolg. Hoe moeten we omgaan met lange, complexe supply chains, die regelmatig onverwacht stilvallen? VPRO-programma Tegenlicht dook erin.

Lees meer »

Bomen voor Den Haag is weer van start!

Je kunt je weer aanmelden voor een gratis boom! En Bomen voor Den Haag is dit jaar niet alleen voor bewoners uit Den Haag, maar ook voor bedrijven, organisaties en scholen die hun terrein willen vergroenen.

Lees meer »

Miljoenen kippen met verwondingen en botbreuken

Ontwrichte of gebroken vleugels, kneuzingen en bloedingen. Kippen en kuikens worden snel en goedkoop gevangen wanneer ze naar de slacht gaan. Door de ‘efficiënte’ vangmethode lopen jaarlijks miljoenen dieren verwondingen en breuken op. Dierenartsenvereniging Caring Vets noemt de huidige vangmethode onacceptabel en dient een klacht in tegen de overheid omdat deze nalaat een beschikbaar alternatief – de rechtop vangmethode - verplicht te stellen.

Lees meer »