Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Loket Duurzaam Eten

Op de website loketduurzaameten.nl presenteert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) de interventiedatabase Duurzaam voedsel. Hierin staan interventies bij elkaar die professionals helpen om iedereen mee te nemen naar een gezonder en duurzamer eetpatroon. Ook kun je als professional zelf interventies indienen.

Lees meer »

Wat maakt VakantieAnders zo anders?

Een zomerweek bij VakantieAnders is kamperen in Zuid-Limburg. Slapen in je eigen tent of caravan óf je huurt een tipi of pipowagen voor de hele week. Dat is al een klein beetje anders, toch? Na aankomst zet je je tentje op of richt je de tipi in en maak je het prettig voor jezelf. Je geeft jezelf de tijd om te landen. En daarna kun je aanschuiven voor het diner, een warme maaltijd op het buffet waarvan je zelf kunt kiezen wat je ervan wilt eten.

Lees meer »

De Parade gaat van start

Vandaag om 18.00 uur opent De Parade dit jaar voor de aller- allereerste keer. En daarmee start één van de leukste en langst durende festivals van Nederland. Wat fijn dat het weer kan!

Lees meer »

Wat als de handel stilvalt?

De internationale handelsstromen functioneren niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met lege schappen tot gevolg. Hoe moeten we omgaan met lange, complexe supply chains, die regelmatig onverwacht stilvallen? VPRO-programma Tegenlicht dook erin.

Lees meer »

Bomen voor Den Haag is weer van start!

Je kunt je weer aanmelden voor een gratis boom! En Bomen voor Den Haag is dit jaar niet alleen voor bewoners uit Den Haag, maar ook voor bedrijven, organisaties en scholen die hun terrein willen vergroenen.

Lees meer »

Miljoenen kippen met verwondingen en botbreuken

Ontwrichte of gebroken vleugels, kneuzingen en bloedingen. Kippen en kuikens worden snel en goedkoop gevangen wanneer ze naar de slacht gaan. Door de ‘efficiënte’ vangmethode lopen jaarlijks miljoenen dieren verwondingen en breuken op. Dierenartsenvereniging Caring Vets noemt de huidige vangmethode onacceptabel en dient een klacht in tegen de overheid omdat deze nalaat een beschikbaar alternatief – de rechtop vangmethode - verplicht te stellen.

Lees meer »

Nationale Milieudag 2022

‘Grenzen aan de groei’, het roemruchte rapport van de Club van Rome, verscheen in 1972. In 2022 is dit precies vijftig jaar geleden. Het alarmerende rapport vormde mondiaal het startsein om het milieubeleid hoger op de agenda te zetten en liet het doordringen tot het algemeen bewustzijn.

Lees meer »

Het huis van de toekomst

Een schop onder de reet van de bouwwereld. Dat is wat de Exploded View Beyond Building van Lucas De Man en Pascal Leboucq moet zijn. Het huis is gemaakt van honderd verschillende natuurlijke materialen en reststromen. Van paprika- en koffiedikpanelen in de keuken tot een toilet van 3D-geprint toiletpapier uit het riool. Speciaal voor VPRO Tegenlicht gaf De Man een rondkijkje in het huis van de toekomst.

Lees meer »

Op de agenda: Gala van Preventie

Hoe kunnen we een verschil maken in het leven van mensen met dementie? Hoe krijgen we jongeren meer in beweging? En waarom zijn je eerste duizend dagen zo ontzettend belangrijk voor de rest van je leven? Dit zijn slechts enkele van de vragen die beantwoord gaan worden tijdens het Gala van Preventie op woensdag 8 juni, georganiseerd door New Scientist in samenwerking met het Expertisecentrum Preventie in Zorg en Welzijn van Hogeschool Inholland.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

Vakantie, de invulling is voor iedereen anders. Het is ook maar net wat je situatie toelaat. Maar vooral is het wat je het liefste doet tijdens je vakantie. Blijf je lekker thuis, ga je dagjes weg, plan je een fietsvakantie of ga je liever met het vliegtuig naar een warm land? Het zijn allemaal opties. Wat betekent vakantie voor jou en heb jij al plannen gemaakt? 

Lees meer »

De ideale Unie volgens Mathieu Segers

Kunnen wij ons als West-Europa, na dertig jaar loze beloftes, werkelijk verenigen met het eigen Oosten? VPRO Tegenlicht verkent de nabije toekomst met hoogleraar eigentijdse Europese geschiedenis Mathieu Segers.

Lees meer »

Vandaag is het Wereld Bijendag

World Bee Day (20 mei) is wereldwijd uitgeroepen door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het belang van bijen op initiatief van Slovenië. Het wereldwijde initiatief World Bee Day wordt in Nederland georganiseerd/gecoördineerd door Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting.

Lees meer »

Odin webinar kruidgeneeskunde

Op dinsdag 3 mei om 20.00 uur geeft Marlies Engels, auteur van Kruid en Mens en eigenaar van biologische kruidenkwekerij De Polderkol, een Odin webinar over kruidengeneeskunde en het belang van gezonde voeding vanuit een holistische visie. Iedereen die mee wil doen kan online aanschuiven, van tevoren aanmelden is niet nodig.

Lees meer »

Naar het Rijk der Fabelen

Vanaf zaterdag 23 april presenteert museum De Bastei in Nijmegen de tentoonstelling Naar het Rijk der Fabelen. Wat weet jij van je favoriete dier? Voel, ruik en luister goed naar de dieren in de expositie. In deze vrolijke beestenparade ontdek je de feiten en fabels van bekende dieren.

Lees meer »

It's Good To Be Back

Into The Great Wide Open organiseert het minifestival It’s Good To Be Back: een presentatie van wat er zoal gebeurde op muzikaal en creatief front terwijl de wereld stil leek te staan. Een viering van wat weer mag. En een oefening of we het nog kunnen met z’n allen. De roestige plekjes wegschuren en de scharnieren smeren, zo je wilt. Zondag 8 mei gaat het gebeuren, in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord.

Lees meer »

Expositie About Nature in Artzaanstad

In zijn werkplaats in de polder werkt kunstenaar Ad Arma het liefst in het holst van de nacht aan zijn nieuwe creaties. Alleen, in zijn eigen belevingswereld. Er klinkt jazzmuziek als aanjager. Hier komen zijn ideeën tot leven, laat hij alles toe. In deze nieuwe tentoonstelling in Artzaanstad hebben alle schilderijen de titel About Nature.

Lees meer »

Open dag Shenzhou Open University groot succes

De Open Dag op 26 maart 2022 trok bijna 100 bezoekers naar het schoolgebouw in Amsterdam. Eindelijk konden we na een lange periode van corona-restricties weer toekomstige studenten op onze mooie locatie ontvangen om te laten zien wat Shenzhou in huis heeft.

Lees meer »

Online lezing: Positieve gezondheid: veerkracht & balans

Vaak gaat de aandacht in zorg uit naar klachten en gezondheidsproblemen en hoe we die kunnen oplossen. Het model van Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op onze veerkracht en wat het leven betekenisvol maakt.

Lees meer »

Let op! Zonnebloemolie is vervangen in veel producten

De situatie in Oekraïne houdt de wereld al een paar weken in zijn greep. De secundaire gevolgen van de crisis worden steeds meer zichtbaar. Zo is er sprake van een verstoorde wereldmarkt. Dit werd onlangs zichtbaar met de beschikbaarheid van zonnebloemolie, wat in veel producten verwerkt wordt (bijvoorbeeld in koekjes, vleesvervangers, sauzen en chips). Voor deze producten zijn vervangende plantaardige oliën beschikbaar.

Lees meer »

De wereldkaart volgens China

De komende twintig jaar zal het zwaartepunt van de wereldeconomie verschuiven naar de Indo-Pacific regio, de landen rond de Indische en Stille Oceaan. Hoe ziet de wereld eruit als China straks de economische wereldleider is? VPRO Tegenlicht neemt je mee.

Lees meer »

Muzikale familievoorstelling FEEST!

Kom op 17 april naar het Wereldmuseum in Rotterdam en kijk naar een inspirerend en vrolijk verhaal met een orkest van zes muzikanten. De voorstelling is gemaakt door het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met het Wereldmuseum en geïnspireerd op Superstraat. Kom vooraf of na afloop naar Superstraat en doe mee met de gratis workshops.

Lees meer »

Conscious Travel Festival

Uit de koker van het Conscious Travel Project volgt na lang wachten een kleinschalig en all-inclusive outdoor festival voor én door duurzame reizigers. Op 14 mei dompelt Zwitserland Toerisme in Amsterdam 250 mensen onder in het reizen van deze tijd.

Lees meer »

Webinar The Wisdom of Trauma

Op 31 maart 2022 organiseert Alles is Gezondheid in samenwerking met Proscoop en Stichting Emovere een webinar over de documentaire The Wisdom of Trauma. In de documentaire deelt de Canadese arts en bestseller auteur Dr. Gabor Maté zijn ideeën en praktijkervaringen na tientallen jaren onderzoek en werken in het veld van trauma.

Lees meer »

De nieuwe Onkruid is uit!

We zijn weer volop in beweging! Het is lente, een periode waarin de bomen en planten weer tot leven komen, de warmte van de zon weer voelbaar is en ook wij meer naar buiten gaan. We gaan er weer op uit, we fietsen wat af en trekken onze stoute schoenen aan voor een avontuurlijke tocht door de natuur. Ja, we weten wel wat genieten is.

Lees meer »

Inspiratie-dag Centre Lothlorien

We kijken er enorm naar uit, na twee jaar weer een echte inspiratiedag. Zondag 27 maart belooft een mooie dag te worden: alle workshopleiders uit het zomerprogramma zijn er, Willem de Ridder komt een sprookje vertellen en voor de Frontier fans is er de Meet& Greet.

Lees meer »

Caribische landen verenigen zich om de stervende aardbodem te redden

Vanaf 21 maart vinden in Europa belangrijke ontmoetingen en gesprekken plaats met politiek leiders, influencers en burgers om beleidsveranderingen te versnellen die de wereldwijde bodemdegradatie een halt toeroepen. Initiator is Conscious Planet - Red de Bodem: een wereldwijde beweging die een bewuste aanpak voorstaat om onze bodem en planeet te redden. Het is met name een beweging van en voor burgers.  

Lees meer »

Waarom zou ik Traditionele Chinese Geneeskunde studeren?

Traditionele Chinese geneeskunde, zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde en massage, worden inmiddels in Nederland breed omarmd. Het is niet vreemd om voor een tenniselleboog bijvoorbeeld naar een acupuncturist te gaan. Ook topsporters maken graag gebruik van acupunctuur voor een spoedig herstel. Acupunctuur wordt door de World Health Organisation aanbevolen voor tal van klachten.

Lees meer »

Nationale Breindag op 20 maart 2022

Het is slecht gesteld met onze mentale gezondheid. Niet voor niets horen we steeds vaker gevallen van depressie, burn-out en dementie om ons heen. Allemaal ziektes van deze tijd, omdat ons brein compleet uit balans is geraakt door de snel veranderende wereld. Het is NU tijd voor verandering en daarom organiseert Brain Balance Expert Charlotte Labee op 20 maart 2022 de Nationale Breindag.

Lees meer »

Wereld Slaapdag 2022

Vrijdag 18 maart 2022 is het de internationale Dag van de Slaap, een dag waarop aandacht wordt gevestigd op dat wat we allemaal zo hard nodig hebben, maar velen niet goed lukt. Waarom slapen we zo slecht? En wat kunnen we ertegen doen?

Lees meer »

Massage en Complementairvakbeurs

Herinner jij je de Massage en Complementair vakbeurs van maart 2019 nog? Wat was dat toch ongelooflijk gezellig en wat is het lang geleden! Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer naar de Massage en Complementairvakbeurs in Expo Hoevelaken op 11 en 12 maart 2022.

Lees meer »

Nationale Complimentendag

Tegenwoordig lijk je overal wel een ‘dag’ voor te hebben. Maar deze willen we je vandaag niet onthouden: Nationale Complimentendag. Want zeker in deze tijd is aardig zijn voor een ander van groot belang. Dus laat anderen merken dat ze er mogen zijn (hoeft natuurlijk niet alleen vandaag)!

Lees meer »

VPRO Tegenlicht bestaat 20 jaar

De afgelopen twee decennia hebben ze vol verwondering de ontwikkelingen vastgelegd die ons leven in de toekomst zullen bepalen. En alle 558 afleveringen die ze ooit hebben gemaakt, zijn op te zoeken in het nieuwe ‘archief van de toekomst.’

Lees meer »

Vier Internationale Vrouwendag op 8 maart

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag die in het teken staat van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het thema van dit jaar is Solidariteit – De kracht voor verandering. Een thema waarin ook mannen gevraag wordt om op te staan voor hun rechten.

Lees meer »

Alles kan veggie in maart

Onder het motto ‘Alles kan veggie’ start (vegetarische organisatie) EVA vzw op 1 maart 2022 de derde Belgische editie van de VeggieChallenge. Dit is de ideale uitdaging voor wie in 2022 vaker plantaardig wil eten.

Lees meer »

De tijd van je leven

Jong zijn. Het zou de leukste tijd van je leven moeten zijn: studeren, experimenteren, op kamers. Nieuwe vrienden maken, het leven ontdekken. Oudere generaties kijken er weleens met weemoed op terug. Maar uit onderzoek blijkt dat wereldwijd 1 op de 7 jongeren kampt met ernstige mentale problemen. Televisieprogramma Zembla (BNNVARA) maakte er een reportage over.

Lees meer »