Huisje, boompje, beestje, karretje, wat hebben we eigenlijk (niet) nodig?

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 09:00

Het is een levenspad dat veel mensen voor zichzelf uitstippelen: huisje, boompje, beestje, oftewel een koophuis met hypotheek, tuin en kinderen. Enigszins logisch, maar ook vanzelfsprekend? Het is interessant om dit onder je eigen kritische loep te nemen en te kijken hoe je een even tegendraads als duurzaam bestaan kunt opbouwen.

Karretje

Het karretje is eigenlijk automatisch toegevoegd aan de drie-eenheid: huisje, boompje, beestje. Maar alles wat je nodig hebt bevindt zich, zeker in Nederland, op fiets- dan wel OV-afstand. Uit duurzaamheidsoverwegingen wordt steeds vaker geopperd om de auto weg te doen. Elektrische auto's zijn nog niet dusdanig ingeburgerd dat iedereen een (tweedehands) exemplaar kan kopen, de benzineprijs is niet te voorspellen en dan zijn er nog de vaste lasten zoals wegenbelasting, parkeervergunning, autoverzekering en onderhoud. Geld uitsparen kan weliswaar, een autoverzekering vergelijken is een optie, maar met leasen, huren, delen of lenen maak je op een duurzamere manier gebruik van je rijbewijs.

Huisje

De een compenseert zijn ecologische voetafdruk door zo min mogelijk te vliegen of afval te produceren (ook bedrijven haken hierop in), de ander zoekt een alternatief voor een eerste levensbehoefte zoals wonen. Dit is bijna letterlijk out of the box denken: wel een dak boven je hoofd, maar geen huis met hypotheek hebben. Je denkt als eerste aan huren, interessanter is de opkomst van het tiny house. Het is afwachten wat de wetgeving hiermee doet, want voor de overheid moet deze trend koren op de molen zijn. Het land volbouwen doen we liever niet. Dat je in een tiny house duurzamer leeft, hoeven we niet uit te leggen. Andere optie voor avontuurlijke dwarsdenkers die het begrip huisje willen schrappen: een bestaan als digital nomad.

Boompje

Als enige blijft eigenlijk het boompje overeind. De behoefte aan rust en ruimte steekt zelfs bij de meest verstokte stedeling vroeg of laat de kop op (uitzonderingen daargelaten). Dat is voor de een de lap grond rondom zijn tiny house, voor de digital nomad is dat elke dag een nieuw uitzicht vanuit zijn campertje, waarin hij zijn inkomen bij elkaar blogt of vlogt.

Beestje?

Beestje staat voor huisdieren, maar ook voor kinderen. Een gevoelig onderwerp. In de geboortecijfers is het niet expliciet te zien, maar het ligt voor de hand dat jonge stellen die moeilijk aan een woning kunnen komen, nog even wachten met kinderen. Sommigen raken daarbij zo aan hun vrijheid verknocht, dat ze zich vroeg of laat afvragen of voortplanten überhaupt wel nodig is, en duurzaam. Zoals Theo Maassen in zijn show Functioneel Naakt al eens de knuppel in het hoenderhoek gooide: we komen geen mensen tekort.