Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Kan de natuur onze zorgkosten omlaag brengen?

Gepubliceerd op 25 februari 2021 om 15:28

“Minister Hugo de Jonge gaf in dagblad Trouw terecht aan dat ons huidige zorgstelsel gebaseerd is op het behandelen van ziekten in plaats van het voorkomen daarvan. De coronapandemie, waarbij veel mensen met leefstijlgerelateerde ziekten op de ic terechtkomen, heeft de afgelopen maanden ook weer laten zien hoe belangrijk preventie is.”

Dit zegt Renske Visscher, specialist op het thema Natuur & Gezondheid bij IVN Natuureducatie. “Desondanks wordt er nog altijd een belangrijke bron van preventie structureel over het hoofd gezien: de natuur. Een bron die vrijwel niets kost en geen bijwerkingen kent, en dus een bron die de zorgkosten enorm zou kunnen verlagen.

We weten allemaal dat we zonder natuur niet in leven kunnen blijven, maar gek genoeg wordt natuur in de gezondheidsdiscussie nog altijd vaak over het hoofd gezien. De afgelopen tien jaar zijn de onderzoeken die aantonen hoe gezond natuur is exponentieel gegroeid van enkele tientallen naar meer dan 70.000 onderzoeken nu. Natuur zorgt voor minder obesitas bij kinderen en volwassenen, natuur bevordert het herstel na kanker, versterkt het immuunsysteem en verlaagt het cholesterol. Bovendien zorgt natuur voor onder andere minder ziekteverzuim en minder agressie.

Door de coronapandemie hebben veel mensen de natuur herontdekt en zelf ervaren dat het hen hielp om gezond te blijven. Maar in de zorg of in beleidsplannen wordt natuur vaak nog vergeten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Natuur is overal om ons heen. Waarom zouden we die mogelijkheid niet benutten? En het kan ook nog eens een gigantische kostenbesparing opleveren: een lagere zorgverzekeringspremie.

Vanuit IVN pleiten we daarom voor het opnieuw omarmen van natuur als bron voor gezondheid, voor preventie, voor behandeling én voor vitaliteit van de medewerkers in de zorg. Maar we zouden IVN niet zijn als we daarnaast niet ook opriepen om die beweging arm in arm te laten gaan met het realiseren van meer groen, zodat we straks niet alleen gezondere mensen hebben, maar ook een gezondere natuur en een gezonder klimaat.”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.