Wordt vandaag nog abonnee en kies jouw cadeau!

Extinction Rebellion wil af van ‘consumptiefeest’ Black Friday

Gepubliceerd op 23 november 2020 om 11:25

Black Friday, de wereldwijde feestdag van kortingen en overconsumptie staat voor de deur. Op vrijdag 27 november 2020 komt XR NL Fashion Action in samenwerking met Extinction Rebellion Nederland (XR) in opstand tegen deze dag, met een duidelijke, eenvoudige boodschap: stop met Black Friday.

Het voortdurend en massaal produceren van consumptiegoederen en kleding zorgt voor extra CO2-uitstoot, torenhoog waterverbruik in de katoenteelt en het uitbuiten van fabriekswerkers in lage lonenlanden: moderne slavernij. Ook planned obsolescence, het bewust eerder stuk laten gaan van laptops, telefoons en andere apparaten moet stoppen.

Ecologische voetafdruk van overconsumptie: 1,7 aarde nodig

De klimaat- en ecologische crises bedreigt wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden, overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen worden de komende decennia nog veel ernstiger. We hebben 1,7 aarde nodig om te produceren wat we in één jaar verbruiken. Er is geen regelgeving om dit te begrenzen; de mode-industrie wordt bijvoorbeeld niet genoemd in het Klimaatakkoord van Parijs. Dit is onacceptabel. XR eist daadkrachtig beleid.

Black Friday acties

XR en Fashion Action organiseren diverse Black Friday acties, in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Roermond, Castricum en Leeuwarden, met als belangrijkste eis: beëindig Black Friday!

Wat kan men verwachten?

- Satirisch straattheater dat de absurditeit van Black Friday laat zien

- Guerrilla repairs

- Gratis kleding uitdelen

- Educatie over het vervuilende systeem en hoe mode daarmee te maken heeft

- Dansen door de straten: toxic system rave


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.