Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Mondkapjes? Faceshields? Zin en onzin

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 10:03

Japanse wetenschappers hebben met behulp van ‘s werelds snelste supercomputer vastgesteld dat faceshields niet bruikbaar zijn in de strijd tegen het coronavirus.

De computerbeelden tonen dat een mondkapje een deel van (wel of niet besmettelijke) druppeltjes kan tegenhouden, maar een faceshield verspreidt het grootste deel ervan wijd in het rond. Groot infectiegevaar dus als een besmette patiënt daarmee rondloopt! Hooguit nuttig als extra bescherming bij de verzorging van patiënten, bovenop een medisch mondkapje.

De technische universiteit van Delft deed dit onderzoek nog eens uitgebreid over, met alle hier gangbare mondkapjes. En kwam tot de conclusie dat, op enkele na, de meeste type mondkapjes nauwelijks iets tegenhouden, en dus enkel een ‘gevoel van schijnveiligheid’ creëren.

Een grote overzichtsstudie besluit dat er geen enkel bewijs is dat het gebruik van niet-medische kapjes ondersteunt als preventie van overdracht van luchtweginfecties. Kapjes met ‘klep’ scoren zéér slecht! Een tweede studie ging na of mondkapjes ongewenste neveneffecten hebben.

Conclusie: het ‘her-inademen’ van de uitgeademde CO2 (koolzuurgas) heeft wel degelijk gevolgen: vermoeidheid, ongemakken (discomfort), spierzwakte, hoofdpijnen, slaperigheid… Dit lijkt al gevaarlijk voor gezonde personen, maar zeker voor mensen met hart- en ademhalingsproblemen!

Bron: abcgezondheid.nl


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.