Wordt vandaag nog abonnee en kies jouw cadeau!

Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst

Gepubliceerd op 15 september 2020 om 15:49

Van wonden in de vorm van vagina’s en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. In Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst (25 september 2020 t/m 17 januari 2021) toont Museum Catharijneconvent de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300-1500.

Foto: De heilige Valérie met haar hoofd in haar handen, Nevers, 1475-1500. Collectie Museé du Louvre

Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke – in hedendaagse ogen – merkwaardige kunst leidde dit? Kruip in de huid van de middeleeuwer en ervaar een nooit eerder tentoongesteld fenomeen!

Melk in een fontein en bloed uit een kraan

In de middeleeuwen kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. En wat is er menselijker dan een lichaam? Zo ontstond een intrigerende beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden. De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, miniaturen en beelden werden daarom steeds extremer: bloederiger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten. Ingewikkelde theologische concepten werden daarbij vaak opvallend praktisch in beeld gebracht. Verwonder je in Body Language bijvoorbeeld over vlijtige engelen die het bloed van Jezus opvangen uit een kraan of over Maria die haar melk met een ferme straal in een fontein spuit. 

Schitterend en vreemd

Deze laatmiddeleeuwse kunstwerken worden tegenwoordig vaak met ongemak en onbegrip bekeken. Juist daarom brengt Museum Catharijneconvent de mooiste voorbeelden voor het eerst bij elkaar en toont welke ideeën er aan ten grondslag liggen. Laat je overrompelen door een kant van de middeleeuwen die misschien rauw, vies en vreemd lijkt, maar juist getuigt van een diepe devotie.

Activiteiten bij Body Language

Het uitgebreide activiteitenprogramma bij de tentoonstelling bestaat uit lezingen door wetenschappers en experts, inleidingen en slow-art rondleidingen. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: voeding en religie, seks in de middeleeuwse literatuur, het clichébeeld van de middeleeuwen in film en de invloed van vroegchristelijke auteurs op het middeleeuwse denken over het lichaam. Sprekers zijn onder andere Herman Pleij en gastconservator Wendelien van Welie.

Kijk voor meer informatie op www.catharijneconvent.nl.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.