Onkruid Magazine - Lekker tegendraads leven!

Advocaat van de aarde

Gepubliceerd op 14 januari 2020 om 11:23

Moet vernietiging van de aarde als misdrijf tegen de menselijkheid erkend worden? Polly Higgins vond van wel en wierp zich op als advocaat van de aarde.

Onze wereld kent vier internationale misdrijven: oorlogsmisdrijven, genocide, foltering en misdaden tegen de menselijkheid. De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón en de Schotse advocaat Polly Higgins vonden dat aan deze zeer ernstige schendingen van het internationale recht een vijfde dient te worden toegevoegd: ecocide. Slaagden Higgins en Garzón er uiteindelijk in genoeg steun te verwerven om ecocide erkend te krijgen en daarmee de grootschalige vernietiging van onze ecosystemen voorgoed en écht hoog op de internationaal-politieke agenda te zetten?

Advocaat van de aarde, Polly Higgins, creëerde bewustwording. Nieuwe woorden passeerden de revue en Nederlands beleid werd hevig bekritiseerd. Lees een bloemlezing van de reacties op Twitter en bekijk de registratie van de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger.

Strijdbare advocaat voor de aarde

De Schotse Polly Higgins werd voor gek verklaard toen ze voor het eerst riep dat de aarde een advocaat nodig heeft. Degenen die ecologische verwoesting teweeg brengen zouden daarvoor aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. En dus aangeklaagd, gedagvaard en gestraft. Higgins was proces-advocaat, maar had haar leven en werken daarna geheel in dienst gesteld van de aarde, als juridisch eco-activiste.

Bekijk de aflevering Advocaat van de aarde van VPRO Tegenlicht uit 2015 hier

 


«   »