Schonere lucht dankzij gebruik van flexibele energietarieven

Gepubliceerd op 18 december 2019 om 10:20

Overschakelen op dynamische energieprijzen met uurtarieven voor stroom, kan bijdragen aan lagere CO2-emissies. Dit blijkt uit onderzoek van CE Delft, in opdracht van energieleveranciers NieuweStroom, easyEnergy en Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord.

Belangrijkste oorzaak is dat in de goedkope uren veel meer wind- en zonne-energie beschikbaar is, terwijl in de dure uren, als er véél vraag is, de kolen- en gascentrales moeten bijschakelen.

De onderzoekers van dit onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in energie, transport en grondstoffen, berekenden dat gemiddeld genomen stroom in de komende jaren op goedkope uren een lagere CO2-intensiteit kent dan stroom op dure uren. Het verschuiven van verbruik naar goedkopere uren zal dus bijdragen aan lagere CO2-emissies.

Bewuster en slimmer

Dynamische energieprijzen bestaan al, maar worden weinig toegepast. Veel consumenten en bedrijven betalen een vaste energieprijs. Echter, de werkelijke energietarieven fluctueren in hoge mate omdat vraag en aanbod telkens wisselen. De prijzen verschillen elk uur voor stroom. Wie stroom afneemt op een goedkoop moment, bespaart niet alleen geld, maar ook een flinke hoeveelheid CO2, zo blijkt uit het onderzoek van CE Delft.

Remko ten Barge, directeur van NieuweStroom en easyEnergy vult aan: “De energiemarkt werkt, net als iedere andere beurs, met vraag en aanbod. ’s Avonds, als iedereen kookt, de lampen aan doet en voor de televisie zit, is er veel vraag. Natuurlijke, schone bronnen zoals wind- en zonne-energie zijn dan niet toereikend, dus fossiele bronnen zoals gas, moeten bijschakelen. Deze stoten veel meer CO2 uit en zijn dus vervuilender. Het is mooi dat het aanbod van duurzame energie steeds verder toeneemt, maar er is nog te weinig aandacht voor de vraagkant. Daar valt veel meer winst te behalen dan tot nog toe algemeen bekend is. En dat terwijl juist die vraagkant een gunstige invloed heeft op de eigen portemonnee én de CO2-uitstoot.”

Energiegebruik spreiden

Niet alle gebruik valt te spreiden, maar de wasmachine, warmtepomp of bedrijfskoeling kunnen wel ingesteld worden op een goedkoper moment, geeft Ten Barge als voorbeeld. “Je kunt de dag van tevoren al zien wat de goedkope momenten zijn en dan de timer daar op instellen. Daarbij is het wel goed om stil te staan bij de energiebronnen. In de lente, zomer en herfst is de CO2-intensiteit volgens het onderzoek het laagst op de middag door het meest optimale aanbod zonne-energie, gemiddeld ook corresponderend met lagere energieprijzen. Waar veel mensen nog denken dat de daluren van ’s avonds laat tot ’s ochtends vroeg zijn, is er op de beurs in werkelijkheid dus nog een extra periode met daluren, midden op de dag. In de winter geldt dat de CO2-intensiteit ‘s nachts tot vroeg in de ochtend het laagst is.”


«   »