Mannen met borstkanker gaan vaak laat naar een arts

Gepubliceerd op 7 oktober 2019 om 10:17

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 120 mannen borstkanker vastgesteld.

Veel mensen zijn zich niet bewust dat óók mannen borstkanker kunnen krijgen. Een van de gevolgen hiervan is dat mannen, met klachten die kunnen wijzen op borstkanker, niet direct naar een dokter stappen. Uit een studie van Lieske Schrijver en Eveline Bleiker van het Antoni van Leeuwenhoek blijkt dat er een grote variatie is in de tijd tussen de eerste symptomen en het doktersbezoek, namelijk tussen 0 weken en 5 jaar. Hoe langer het duurt voordat borstkanker vastgesteld wordt in het ziekenhuis, hoe slechter de overlevingskansen.

Een verandering in de borst bij mannen kan wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Dit is een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel eromheen. Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker zijn deukjes in de huid, een wondje dat niet geneest, verandering van de tepel, afscheiding uit de tepel, een borst die warm aanvoelt of een verdikte huid waar putjes in zitten.

www.mannenmetborstkanker.nl

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor, en informatie is over, mannen met borstkanker. Hoofdonderzoeker Eveline Bleiker hierover: “Uit ons eerdere onderzoek kwam naar voren dat er in de omgeving van de man met borstkanker veel onbekendheid is over borstkanker bij mannen: ‘Borstkanker? Dat kan toch niet  bij een man?!’ Ook hadden mannen met borstkanker behoefte aan meer informatie specifiek gericht op mannen met borstkanker - bijvoorbeeld op de effecten van de behandeling op seksualiteit- in plaats van de huidige informatie die met name gericht is op vrouwen. Ook behandelaren, die zelden een man met borstkanker zien, zijn vaak op zoek naar man-specifieke informatie.” Om die reden is de website www.mannenmetborstkanker.nl ontwikkeld. Deze website bevat informatie over borstkanker en de behandelmogelijkheden, foto’s van voor en na de behandeling, ervaringen van andere mannen, en sinds deze maand, een interview met een patiënt over seksuele gevolgen bij borstkanker.


«   »