Nederland viert 100 jaar vrouwenkiesrecht

Gepubliceerd op 17 januari 2019 om 20:54

In 2019 is het 100 jaar geleden dat het actieve kiesrecht voor vrouwen in Nederland werd ingevoerd. Een groot aantal vrouwenorganisaties heeft de krachten gebundeld en het Comité 100 Jaar Vrouwenkiesrecht opgericht.

Het Comité wil de impact en zichtbaarheid van 100 jaar vrouwenkiesrecht vergroten en roept individuen en organisaties op om aandacht te besteden aan de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht.

In december 1917 werd het passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen in Nederland ingevoerd. Het actief kiesrecht (stem uitbrengen) werd alleen opengesteld voor mannen. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten zelf nog niet stemmen. Pas in 1919 kregen Nederlandse vrouwen het felbegeerde actief kiesrecht. Dat vieren we in 2019! Het Comité roept iedereen, vrouwenorganisaties, actiegroepen, landelijke-, gemeentelijke- en provinciale bestuurders op om 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 te vieren.

Het Comité vraagt om alle vieringen, tentoonstellingen etc. wereldkundig te maken door ze aan te melden bij e.verpoorten@atria.nl (je activiteit wordt op www.atria.nl geplaatst) en bij 100jaarkiesrecht@tweedekamer.nl (je activiteit wordt op www.ikviermijnstem.nl geplaatst).


«   »