Petitie voor nieuwe mensenrechten

Gepubliceerd op 7 december 2018 om 09:38

Filosofie Magazine biedt op 11 december de Tweede Kamer een petitie aan met een voorstel voor nieuwe mensenrechten.

Aanleiding is het 70-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) op 10 december.

De Verklaring moet na zeventig jaar uitgebreid worden, zo blijkt uit een onderzoek van Filosofie Magazine onder toonaangevende Nederlandse denkers en juristen zoals Laura Burgers, Haroon Sheikh en Irena Rosenthal. Die rondgang leverde een twintigtal nieuwe mensenrechten op.

Waarom nieuwe mensenrechten? Allereerst is onze wereld veranderd. “De opwarming van de aarde begon nog maar net toen de UVRM werd opgesteld, zeventig jaar later bedreigt het nieuwe klimaat al het leven,” zegt Filosofie Magazine-redacteur Florentijn van Rootselaar. “Mensenrechten zijn niet te garanderen als de aarde onleefbaar wordt voor de mens. Daarom komt het klimaat terug in verschillende voorstellen voor nieuwe mensenrechten.”

Maar er zijn ook andere ontwikkelingen die om nieuwe rechten vragen: “Internetgiganten die onze privacy bedreigen en fake news, dat onze democratie en autonomie ondermijnt.”

Er zijn niet alleen nieuwe mensenrechten nodig omdat de wereld is veranderd. “Minstens zo belangrijk is dat onze opvattingen over die wereld en over menselijkheid aan het veranderen zijn. Zo is in de UVRM het gezin de hoeksteen van de samenleving. Maar wordt het geen tijd om ook andere samenlevingsverbanden en relaties meer te waarderen? Vandaar het voorstel voor het recht op vriendschap.”


«   »