Nederlanders eten ongemerkt gezonder

Gepubliceerd op 21 september 2018 om 09:27

De levensmiddelenindustrie en supermarkten zijn er wederom in geslaagd de receptuur van producten te veranderen, waardoor Nederlanders (ongemerkt) gezonder kunnen eten.

Elk jaar worden er afspraken gemaakt - in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling - over verlaging van suiker, zout en verzadigd vet. Een nieuw overzicht laat zien dat de maximumhoeveelheden voor zout, toegevoegde suikers en verzadigd vet tussen 2013 en 2017 zijn verlaagd en welke afspraken er voor de toekomst gemaakt zijn.

Voorbeelden van producten

Een van de producten waar goede resultaten zijn geboekt zijn zomergroenten en appelmoes. Zo bevatten diverse soorten appelmoes minder suiker en is de suiker helemaal verdwenen uit de zomergroenten in blik en pot, zoals broccoli of andijvie. Hamburgers, zowel rauw als gegaard,  bevatten tenminste 10% minder zout. Ook kant-en-klare maaltijden, saucijzenbroodjes, chips, brood, vleeswaren en kaas bevatten substantieel minder zout. Dit jaar gaan supermarkten en industrie verder met de rest van het assortiment. Inmiddels zijn er in 2018 al afspraken gemaakt voor hartige broodjes, smeerkaas, ontbijtgranen en hartige diepvriessnacks. Gedurende de rest van het jaar werken we nog aan zoutvermindering in pizza’s alsmede suikervermindering in zuivel en salades, zoals salades voor op brood en hummus. Ook sauzen komen aan bod.


«   »