George Maduro – Een ‘gewone’ held

Gepubliceerd op 30 april 2018 om 09:37

George Maduro – een ‘gewone’ held is een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Met unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen. Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag op een schaal van 1 op 25.

Het verhaal

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, vlucht George niet naar Curaçao maar blijft in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden voor de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam, ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar worden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.

Uitzending jeugddocumentaire George Maduro – Een ‘gewone’ held | vrijdag 4 mei 2018, 19.25 uur Nederlandse tijd, 13:25 uur Curaçaose tijd | NPO 3, ZAPP


«   »