Romantisch avontuur

Gepubliceerd op 9 maart 2018 om 14:31

Een romantische vakantie hoeft niet veel te kosten, dit bewijst het Nivon maar al te goed.

 

Wie niet rijk is… gaat romantisch op vakantie!

 

Het geheim van De Karbonkel

 

Meestal staat De Karbonkel leeg, een raadsel voor wie er ooit geweest is.  Misschien komt het omdat De Karbonkel op het terrein van Nivonhuis De Bosbeek staat en lijdt onder het imago van corvee en kampvuur. Kan, maar door het bos is het Nivonhuis amper te zien, laat staan dat je er last van hebt. De Karbonkel heeft zelfs zijn eigen, honderd meter lange oprijlaan. Ook bij het Nivon weten ze niet waarom De Karbonkel leeg staat, en daarom hebben ze de prijs dit jaar verlaagd. Voor een bedrag tussen de 150 en 200 euro is De Karbonkel een weekend of midweek van jou. Voor een week in het hoogseizoen, op dit moment nog volop beschikbaar, betaal je €300.

 

Wanneer we de laatste paar kilometer over de onverharde weg door het bos bij Bennekom rijden blijkt het hier gesneeuwd te hebben, ondanks dat het voorjaar eigenlijk begonnen is. Dat geeft het huisje in het bos een maagdelijke uitstraling op deze vrijdagmorgen.  Binnen zorgen licht hout, moderne meubels en vooral heel veel glas voor een ruimtelijk gevoel. Zittend aan de eettafel waan je je alleen op de wereld, en op het terras ben je echt midden in je eigen bos. De keuken is nieuw, modern en voorzien van alles wat je nodig hebt. Het jeugdherberg-imago van het Nivon is hier ver te zoeken en de prijsverlaging lijkt gewoon een vergissing.

Dat beeld verandert wanneer je de trap opgaat naar de twee slaapkamers onder het schuine dak van De Karbonkel. Het bruine tapijt ademt de geur van vele generaties rustzoekers en in de piepkleine kamertjes zijn vier smalle, harde bedden gepropt [gelepeld klinkt wel leuk maar bij mijn weten kun je bedden echt niet lepelen]. Slim: in ieder kamertje ligt een spijkerharde en een iets minder spijkerharde matras, dan heb je wat te kiezen. Het traphekje zorgt ervoor dat iedere beweging lijkt te eindigen in een struikelpartij, maar wanneer je eindelijk in je bed ligt heb je daar geen last meer van.  Raampje open voor de frisse lucht, en wanneer je hier in de zomer komt waarschijnlijk een klamboe boven je bed tegen de muggen. De douche, beneden in het halletje, is simpel maar lekker. De smeltende sneeuw en het zonnetje op zaterdagochtend veranderen het leven op slag in een Zweeds sprookje. Het is al half twee geweest wanneer op de zandweg achter de bomen de eerste auto voorbij kruipt.

Overigens heeft eenzaamheid wel zijn prijs: de broodjes zul je zelf moeten bakken, ook de buren van het Nivonhuis voorzien daar niet in, en alle boodschappen moeten over de lange zandweg uit Ede of Bennebroek worden aangevoerd.  Enige planning vooraf is dan ook handig als het om eten en drinken gaat.

Natuurlijk blijft een geheim als dat van De Karbonkel niet lang bewaard. Dan zal dit verrukkelijke stekje vast een jaar van tevoren volgeboekt zijn en gaat de prijs weer omhoog. Tot die tijd is De Karbonkel even van ons, vakantiegangers zonder geld.

 

Nivon De Bosbeek

Bosbeekweg 19-21

6721 MH Bennekom

www.nivon.nl

 


«   »