Cinerama Adventure

Gepubliceerd op 19 februari 2018 om 12:49

Spannende achtbaanritten die je doen duizelen, spectaculaire opnamen van verre landen, met een vliegtuig over de Grand Canyon scheren: EYE Filmmuseum wekt met Cinerama Adventure de sensatie van de breedbeeldvoorstelling tot leven in een programma met zeven digitaal gerestaureerde films.

Met Cinerama Adventure toont EYE de verbazingwekkende geschiedenis van Cinerama. De extreme breedbeeldfilms, opgenomen met drie camera's en vertoond met drie projectoren op een licht gebogen scherm, kregen miljoenen Amerikaanse bioscoopbezoekers op het puntje van hun stoel.
 

Midden in de actie

De populaire Cinerama-films haalden in de jaren vijftig en zestig bijna altijd de Top Tien van de beste bezochte films van het jaar. Vaak waren het documentaires in de vorm van een spectaculaire wereldreis, spannende achtbaanritten en andere ‘bigger than life’-ervaringen die het publiek het gevoel gaven midden in de actie te zitten.
 

How The West Was Won was de enige Cinerama- speelfilm, en is een van de zeven ‘three strip’-breedbeeldfilms die EYE vertoont. De digitaal gerestaureerde films zijn gevormd volgens het smilebox-proces, waarin het beeld is gebogen alsof het een Cinerama-doek is.
 

Obscure kluis

Veel van de films raakten na het verdwijnen van de Cinerama-bioscopen, zo’n 35 jaar geleden, in de vergetelheid. Dankzij de inspanningen van filmarchivarissen en -restaurators David Strohmaier (Disney, Warner Brothers, 20th Century Fox) en Randy Gitsch (RKO Studio Archives, Association of Moving Image Archivists) komt deze spectaculaire filmgeschiedenis binnen handbereik. De twee vonden in een obscure Hollywood-kluis een ware schat aan verloren gewaande Cinerama-producties en zetten zich aan het herstelwerk.
 

Strohmaier en Gitsch leiden de voorstellingen in en vertellen over het bijzondere Cinerama-proces. Evenals destijds hebben de films een pauze van 15 minuten en ouverture-, pauze- en finalemuziek.
 

Programma

Cinerama Adventure (97') 2 maart 19.00.

This is Cinerama (151') 3 maart, 13.30.

Cinerama Holiday (157') 3 maart, 18.45.

Seven Wonders of the World (151') 4 maart, 10.30.

Windjammer (169') 4 maart 16.15.

Cinerama’s Russian Adventure (160') 5 maart 20.30.

How The West Was Won (164’, geen inleiding) 10 maart 13.15.

 

Cinerama Adventure, 2 t/m 5 maart + 10 maart in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl


«   »