The office is where the laptop is - eropuit trekken als digital nomad

Gepubliceerd op 12 juli 2022 om 14:00

De welbekende pandemische perikelen hebben duidelijk gemaakt dat afstand bij veel werkzaamheden geen bezwaar vormt. Doe jij ook werk waarbij je eigenlijk alleen een internetverbinding en een laptop nodig hebt, dan kun je er net zo goed op uit trekken. Werken met een rotsformatie of een bergmeer als uitzicht is net even meer inspirerend, laat staan dit tegendraadse maar o zo avontuurlijke leven, zelf.

Wat heb je nodig?

Ervan uitgaand dat je op de bonnefooi Europa in trekt met een camper, zoals veel digital nomads doen, is het raadzaam aan de volgende zaken te denken. De al genoemde laptop alsmede je smartphone is de eerste, maar laat ook de camper even nalopen en vergelijk meteen je verzekeringspakket. Kan de autoverzekering goedkoper, is je zorgverzekering geschikt in de landen waar je naartoe reist, zijn paspoort en rijbewijs nog niet verlopen? Eigenlijk dezelfde dingen waar je aan denkt als je op een lange vakantie gaat. Niet in de laatste plaats: er moet zicht zijn op genoeg werk om onderweg in je onderhoud te voorzien.

Bijverdienen en duurzaam rondreizen

Als het om dat laatste gaat, is het goed om te weten dat je via allerlei platformen werk kunt verrichten in ruil voor maaltijden, alsmede water en stroom voor je camper. Workaway is zo'n website. Ook is er een wereldwijd netwerk van mensen die op huizen en/of huisdieren passen en intussen de tuin een beetje bijhouden: TrustedHousesitters. Zo kom je nog eens ergens. Zeker voor degenen die zonder eigen rijdend vakantiehuisje op pad gaan, is dit een fijne stok achter de deur. In de mei-editie van Onkruid staat overigens beschreven hoe je duurzaam en in stijl per camper rondreist - dat is dan weer een handige tip voor de camperliefhebbers.

Moeders stamppot

Het is overbodig om te melden dat deze manier van leven je blik verruimt, toch aarzelen veel potentiële avonturiers. Veelgehoorde redenen om de droom niet na te jagen zijn de kinderen, het koophuis, het goed georganiseerde Nederland met het bekende sociale vangnet en de algehele onzekerheid die een bestaan als rondtrekkende flexwerker met zich meebrengt. Dat is natuurlijk geheel aan jou. Ook het missen van je familie en vrienden moet niet onderschat worden, al kan diezelfde camper - zeker in de zomer - overal in Nederland bewoond worden. Let wel: er staat nergens dat je een eenrichtingsweg inslaat. Terugkeren naar moeders stamppot kan altijd. De meeste digital nomads zijn ook zomaar ergens begonnen. Sterker nog: hun carrières hebben zich langzaam maar zeker zo ontwikkeld. Wellicht zorgt het idee dat een dergelijk leven überhaupt mogelijk is al voor genoeg inspiratie.