“Na een roadtrip met een elektrische camper kom je opgeladen terug thuis”

Gepubliceerd op 15 juli 2022 om 09:44

Aldus Robbert van Goethem, eigenaar en oprichter van e-camperverhuurbedrijf LEAVV. Vakantie vieren is bij uitstek een manier om even te ontspannen, maar het kan ook een schuldgevoel opleveren. Denk alleen al eens aan de enorme CO2-uitstoot van een twee uur durende vlucht met een vliegtuig of een dieselcamper die door heel Europa toert. Laat staan al het eten wat dagelijks in de prullenbak verdwijnt in een all-inclusive resort.

Duurzamere reisoplossingen en bewuster met ons klimaat omgaan zijn al jaren belangrijke onderwerpen op het wereldtoneel. Het hoeft niet minder leuk te zijn om duurzamer op vakantie te gaan, dan als hoe je wellicht traditioneel gewend bent.

 

Al jarenlang compenseren steeds meer schuldbewuste vakantievierders hun CO2-uitstoot d.m.v. een kleine bijdrage aan een klimaatfonds. Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling, al zou dit wellicht de standaard moeten zijn als je een reis boekt. Met dit bedrag kunnen bijvoorbeeld nieuwe bomen geplant worden of zonnepaneelparken worden aangelegd – ook in minder welvarende landen. Het blijft echter bij een compensatie van hetgeen je zelf in principe aanricht aan het klimaat. Het is bijna alsof je iets uit de supermarkt steelt, half opeet en vervolgens het restant aan een liefdadigheidsinstelling geeft. Als we het, steeds grotere, klimaatprobleem bij de kern willen aanpakken, dan is het logischer dat we meer voorkomen, dan achteraf alleen een deel blijven compenseren.

 

“Ik zeg niet dat wij dé oplossing hebben”, zegt Robbert. “LEAVV is slechts een voorbeeld van hoe men op dit moment op vakantie kan en daarmee vanaf begin tot eind direct veel minder CO2-uitstoot genereert, dan andere manieren van reizen. Wist je dat een camperbus op diesel ruim 7,5 duizend kilo CO2-uitstoot bij een kilometerafstand van 15.000 km per jaar? Met een elektrische camper is dit slechts 900 kg. De moeite waard! Met een elektrisch voertuig rijden en op vakantie gaan kan al een aantal jaar en met de ontwikkelingen op allerlei gebied wordt het in de komende jaren alleen maar nóg comfortabeler en duurzamer.”

 

Sinds begin 2021 verhuurt LEAVV buscampers die volledig elektrisch rijden. Het zijn gloednieuwe voertuigen en dus zijn ze voorzien van de nieuwste apparatuur, accu’s en dus ook actieradius. De officiële actieradius is 330 km, maar in de praktijk is dit gemiddeld zo’n 250 km. Een groot voordeel is dat de LEAVV e-campers kunnen ‘snelladen’. Binnen 30 minuten kun je alweer beschikken over een batterijpercentage van 80%. Als je al een grotere afstand wilt overbruggen, dan is het na 2,5 of 3 uur rijden best lekker om even de benen te strekken, een koffietje te drinken of even een powernap te doen in je bed op wielen. Laadpalen schieten in heel Europa als paddenstoelen uit de grond, dus je kunt in vrijwel heel Europa makkelijk een laadpaal opzoeken. De e-camper opladen op de kampeerplaats is ook mogelijk, dus als je de e-camper ’s nachts aan de stroom legt, dan kun je de volgende dag weer op pad. “We zitten nu in ons tweede seizoen en de elektrische campers zijn al door heel Europa geweest; van Zuid-Spanje tot Noorwegen en van Engeland tot Italië. Het is dus heel goed mogelijk. Voor mensen die nog niet gewend zijn om elektrische te rijden gaat het vooral even om de mindset vooraf. Je kunt nu eenmaal niet in één ruk naar de Côte d’Azur rijden. Je bent op vakantie en die begint wat ons betreft vanaf het moment dat je bij ons de e-camper in omgeving Haarlem ophaalt”.

 

Over het interieur van de buscamper is goed nagedacht. Hij is compact, maar voelt toch comfortabel aan. De bedbank is 2 meter lang en 1,35 meter breed. Dit zie je niet vaak in campers van deze categorie. Hiernaast zit er o.a. een slaaphefdak op de bus, waardoor je prima rechtop kunt staan, en je hebt een luifel tot je beschikking. Uiteraard behoren de benodigde laadkabels en keukengerei tot de standaard inboedel van de LEAVV campers.

Is het huren van een e-camper compleet klimaatneutraal? Nee, maar het is veel ‘duur-za-mer’, dan vele andere manieren van reizen. Op fietsvakantie met een tentje is wellicht de meest duurzame manier van reizen. Zeker als je van kamperen houdt en misschien toch iets meer comfort wilt dan een tentje, dan is op pad gaan met een elektrische camper een klimaatbewuste keuze.

Na een vakantie met een elektrische camper kom je dus niet alleen uitgerust terug, maar bekruipt er je verder ook geen schuldgevoel. Je komt volledig opgeladen weer thuis.

www.leavv.com

info@leavv.com