Jouw vaste lasten groener maken

Gepubliceerd op 22 september 2021 om 11:35

Hoe groen je ook probeert te leven op alle fronten, het verduurzamen van de keuzes die je maakt voor je vaste lasten, kan ingewikkeld zijn. We geven je handige tips waarmee je jouw autoverzekering en andere vaste kostenposten kunt vergroenen.

Zo groen mogelijk leven

Van het meenemen van een eigen herbruikbaar zakje voor de groentes en het fruit in de supermarkt en geen plastic tasjes meer kopen, tot groene schoonmaakmiddelen gebruiken. De meeste mensen proberen hun leefwijze te verduurzamen. Natuurlijk is er tegenwoordig flink wat keuze wat betreft het winkelen op een milieuvriendelijke manier. De markt is de ideale plek om lokale versproducten te kopen, het OV en de fiets zijn er om je te verplaatsen. Maar hoe kritisch zijn we wat betreft het kiezen voor de bedrijven waar we ons bij aansluiten voor gas, stroom, verzekeringen en spaarrekeningen?

Waar investeert een verzekeraar in?

Verzekeraars die bijvoorbeeld levensverzekeringen verstrekken, investeren hun geld doorgaans in (hopelijk) winstgevende markten. Hiermee proberen deze bedrijven het opgepotte geld, ingelegd vanuit premies, te maximaliseren. Wil je zo duurzaam en milieuvriendelijk leven? Dan vind je het waarschijnlijk interessant om te kiezen voor een verzekeraar of bank die niet investeert in bijvoorbeeld fossiele brandstoffen of de wapenindustrie.

Verdiep je in jouw keuze

Natuurlijk moet een zorgverzekering, een levensverzekering of een autoverzekering binnen jouw financiële plaatje passen en de juiste voorwaarden hebben voor jou. Biedt jouw zorgverzekeraar vergoedingen voor alternatieve behandelingen die jouw voorkeur hebben? Zet voor jezelf op een rij welke eisen jij stelt aan de ideale verzekering.

Onderzoek jouw nieuwe verzekeraar

Wat doet jouw verzekeraar aan milieucompensatie in eigen land? Keert de verzekeraar immense bonussen uit aan de eigen managers? Doet het bedrijf aan verduurzaming van huidige processen? Stimuleert jouw verzekeraar je om minder kilometers te maken met je auto, staat daar bijvoorbeeld een beloning tegenover? Dit zijn vragen die je kunt onderzoeken voor je een handtekening onder een nieuwe verzekeringspolis zet.

Goedkoop of groen, of allebei kiezen?

Vaak wordt gedacht dat groene keuzes duurder zijn, zeker wat betreft het kiezen voor diensten. Gelukkig is niets minder waar. Door een goede vergelijking te maken tussen verzekeraars op het gebied van de tarieven en diensten, maak je een mooie eerste selectie voor jouw keuze.

Groene keuze

Hierna kun je (doorgaans op de website van de verzekeraar) meer informatie vinden over de concrete plannen van het bedrijf, investeringen en projecten op het gebied van verduurzaming. Een mooi voorbeeld; wil je een pechhulpverzekering? Bekijk dan eens of de aanbieder van jouw keuze op stroom rijdt bij het helpen van auto's! Besteed kortom iets meer tijd aan het maken van een goede keuze wat betreft jouw verzekeringen en andere vaste lasten.