Een nieuwe reden om biologisch te eten: divers microbioom

Gepubliceerd op 17 september 2021 om 11:39

Een biologische appel bevat meer microscopische biodiversiteit, een onmisbaar ingrediënt voor de menselijke gezondheid. Dat blijkt uit Oostenrijks onderzoek uit 2019, waarin de micro-biodiversiteit op gangbare en biologische appels werd vergeleken. Ander nieuw onderzoek wijst erop dat microbiële biodiversiteit onmisbaar is voor een goede gezondheid.

Eosta, distributeur van biologische groente en fruit, steunt daarom een studie door Stichting Bac2nature en de Universiteit Maastricht naar het verband tussen teeltwijze, microbiële biodiversiteit en de spijsvertering. Wist je dat je bij het eten van een complete appel zo’n 100 miljoen bacteriën binnenkrijgt? Het maakt daarbij niet uit of de appel biologisch of gangbaar is, de hoeveelheid bacteriën is hetzelfde. Maar er is een wezenlijk verschil: de diversiteit van de bacteriën op een biologische appel is veel groter, met name in het vruchtvlees. Opvallend genoeg zaten de meeste bacteriën niet op de schil. De grootste hoeveelheid bacteriën en de grootste verschillen in biodiversiteit werden aangetroffen in het vruchtvlees en het klokhuis.

Het belang van diversiteit in je microbioom

De biodiversiteitshypothese, een nieuwe versie van de vroegere hygiënehypothese, stelt dat contact met de natuurlijke omgeving het menselijk microbioom verrijkt, wat zorgt voor een beter immuunsysteem en bescherming tegen allergieën en ontstekingsziekten. Het mijden van contact met de natuurlijke biodiversiteit (bv door veel bewerkte en eenzijdige voeding te eten) kan dus een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Wetenschappers zijn het erover eens dat blootstelling aan een hoge diversiteit van micro-organismen vroeg in het leven belangrijk is om een overactief immuunsysteem te voorkomen. De bodem speelt daarbij een grote rol. Een peuter die in een natuurlijke omgeving opgroeit en buiten speelt, krijgt flinke hoeveelheden grond per dag binnen; dit levert een belangrijke bijdrage aan het opbouwen van het immuunsysteem.

Biologische voeding en gezondheid

Hoewel er geen wetenschappelijke consensus is over de gezondheid van biologische voeding, zijn er wel aanwijzingen. Ten eerste bevatte biologische voedingsmiddelen minder bestrijdingsmiddelen, en het is bekend dat pesticiden zorgen voor o.a. verstoring van de hormoonhuishouding. In de urine van mensen die een biologisch dieet volgen, worden aanzienlijk minder bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Ten tweede bevatten biologische voedingsmiddelen vaak meer nutriënten zoals antioxidanten. Nu geeft het Oostenrijkse appelonderzoek een nieuw argument: op biologische voeding is de diversiteit van het microbioom groter. Overigens liet in 2012 een onderzoek van Stanford University al zien dat er ook minder multiresistente (schadelijke) bacteriën op biologische voeding zitten.