Meer doen met de energie van de zon

Gepubliceerd op 20 oktober 2021 om 11:33

Natuurlijk zijn velen bekend met zonnepanelen voor op het dak van een woning. Maar er kan veel meer gedaan worden met zonne-energie. Vooral de kleine dingen maken het verschil, wanneer er energie bespaard moet worden. Beter voor het milieu en beter voor het budget!

De kleine dingen die gedaan kunnen worden

De warmte en het licht van de zon kunnen meer voor onze huishoudens betekenen dan we wellicht denken. Het verwarmen van het water van een zwembad of een jacuzzi in de tuin, maar ook het opladen van kleine apparaten. Wanneer we kiezen voor het opladen van een telefoon of een accu met zonne-energie, profiteren we van gratis stroom, betalen we geen kosten voor het gebruik van stroom en zijn we zelfvoorzienend bezig. Wat kan er gedaan worden, behalve het plaatsen van zonnepanelen op een woning?

Telefoons opladen in huis of onderweg

Vooral in een groter gezin is het opladen van mobiele telefoons een constant gegeven. Vaak worden de opladers niet uit het stopcontact verwijderd na het laden. Hierdoor ontstaat sluipverbruik van stroom. Tegenwoordig zijn er opladers verkrijgbaar met een eigen zonnepaneel. Door de lader in een vensterbank op het zuiden te plaatsen, in het licht van de zon, verzamelt een dergelijke lader stroom. Deze lader kan perfect gebruikt worden om onderweg een telefoon of laptop mee op te laden. Het is zeker de moeite waard om te investeren in goede opladers met een zonnecel.

Huishouden met zonne-energie

Het drogen van de was aan de buitenlucht is natuurlijk altijd een uitstekend idee in vergelijking met het aanzetten van een wasdroger. Ook wasdrogers met een goed energielabel verbruiken nog steeds relatief veel energie. Het drogen van bloemen, kruiden, vruchten en meer, kan gedaan worden in een voedseldroger. Op zonnige dagen is het uitstekend mogelijk om kruiden en dergelijke plat op een stuk papier buiten in de zon te drogen, onder een gaaskapje. Zo blijven de vruchten en kruiden vrij van vliegjes en insecten en krijgen gedroogde vruchten nog meer smaak. De warmte van de zon zorgt voor een betere ontwikkeling van de in de vruchten aanwezige suikers.

Water verwarmen

In de zomer een emmer water (uit de regenton) buiten zetten met wasmiddel erin en kleding die in moet weken is een prima manier van wassen in lauwwarm water. Ook kan het water uit een regenton prima gebruikt worden om een auto mee te wassen of om ramen mee te lappen. Op een warme dag is het water uit een ton heerlijk handwarm, verwarmd door de zon.

Handige tips om nog beter om te gaan met energie kunnen gedeeld worden in de netwerkjes!