Leven in het ritme van de seizoenen

Gepubliceerd op 29 oktober 2021 om 11:33

Van kinds af aan ben ik sterk verbonden met de natuur. Als jong meisje kon ik mijn moeder soms tot waanzin drijven, omdat ik regelmatig thuiskwam met kapotte kleding als ik weer in een boom had geklommen of het hek over was gegaan om in de ‘verboden’ duin op zoek te gaan naar avonturen.

Illustratie omslag: Marjan Bongaards

Toen ik ouder werd, raakte de natuur op de achtergrond. Door mijn drukke en veel vragende baan, vergat ik hoe heerlijk en ontspannen het was om in de duinen te struinen of in het bos te dwalen. Dit bracht me naar een dieptepunt, waarbij ik erg onzeker werd en mezelf kwijtraakte. Ik kon niet meer bij mijn gevoel komen en genieten van wat de natuur mij te bieden had.

Dit was het moment waarop ik besloot het roer om te gooien en koers te zetten naar innerlijke verrijking, zodat ik iets moois van mijn leven zou gaan maken. Ik nam ontslag en stelde me opnieuw open voor het wonder van het leven…. Spannend!

Ik was 23 jaar en had een blanco pagina dat opnieuw geschreven ging worden. Na wat omzwervingen trokken de natuur en haar verschijnselen steeds weer mijn aandacht. Als ik de Volle Maan zag, kreeg ik een onweerstaanbare behoefte om naar buiten gaan. Ik wist dat de ontembare kracht in mijn bloed zat en de natuur mij alles kon bieden wat ik nodig zou hebben om vol overgave te gaan leven.

Door mezelf te verdiepen in de natuur en haar wijsheid kwam ik weer bij mezelf terecht. Ik voelde dat mijn zelfvertrouwen en kracht toenam. Ook merkte ik dat ik met deze kracht gemakkelijk andere mensen kon inspireren en hen kon laten zien wat de natuur te bieden heeft.

De strijder, die ik was verloren in mijn tienerjaren, was weer terug! Ik voelde sterk de behoefte om op mijn eigen wijze de omgang met de natuur over te brengen op anderen. Een manier waardoor mensen met een andere blik naar de natuur leren kijken en luisteren en mee te geven dat je zowel aards als spiritueel tegelijk kunt zijn.

Ik begon verhalen te schrijven over mijn avonturen in de natuur en bracht in 2017 mijn eerste boek uit: Hoofd in de wolken en voeten in de aarde. Doordat ik dit boek een jaar rond had geschreven, realiseerde ik me hoe waardevol het is om je bewust te zijn van de momenten in de natuur zoals ze op dat moment bedoeld zijn.

Dat was mijn motivatie om het boek Jaarcirkel – Leven in het ritme van de seizoenen te schrijven. In dit boek inspireer ik de lezer om een jaar rond zelf de verbinding aan te gaan met de energie en het ritme van de natuur. Door bewust de natuur en de beweging van de seizoenen te volgen kun je gaan ervaren dat Moeder Natuur waardevolle lessen brengt in ons leven.

Jaarcirkel – Leven in het ritme van de seizoenen | Uitgeverij Heks en Kruid | € 21,50 | ISBN: 9789082680973

 

Yvonne Vrijhof is op haar 26e levensjaar Reiki master geworden, dit bracht haar tot het besef dat het spirituele pad voor haar meer een aardse vorm nodig had. Ze verdiepte zich in spirituele natuurbeleving, volgde een kruidenvakopleiding en werd tevens Bach bloesem therapeut. Sinds 2018 is ze gecertificeerd natuurcoach en heeft ze hierin een eigen methode ontwikkeld: BOOM-coaching > Bewust Onbewust Open Minded. Voor meer informatie: www.heksenkruid.info

 

 

Fotograaf: Anneke van der Meer