Ruim 26.000 handtekeningen voor betere medische zorg vrouwen

Gepubliceerd op 10 januari 2022 om 11:26

Zo’n 80% van de patiënten met onbegrepen klachten is vrouw. Genderspecifieke zorg is in Nederland nog ver te zoeken. Journaliste en oud-verpleegkundige Mirjam Kaijer, zelf slachtoffer van een foute diagnose, startte een petitie voor betere medische zorg voor vrouwen. Deze is intussen al ruim 26.000 keer ondertekend.

Fotograaf: Duco de Vries

De petitie wordt ondersteund door vrouwenorganisaties Women Inc. en Zus & Zorg en door vrouwencardioloog dr. Janneke Wittekoek van HeartLife Klinieken. Kaijer pleit voor specialistische medische centra waar vrouwen beter worden gediagnosticeerd en behandeld.

Schildkliertumor

Zelf liep Kaijer tien jaar rond met onverklaarde klachten die door artsen werden afgedaan als 'het hoort bij de overgang'. Uiteindelijk kreeg ze de juiste diagnose en werd in Amerika geopereerd aan een goedaardige tumor op haar schildklier en is sindsdien nagenoeg klachtenvrij. "Vrouwen worden vaak door hormonale schommelingen verkeerd gediagnosticeerd", zegt vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. "Er moet echt meer onderzoek komen naar de werking van het vrouwenlichaam".

Kleine mannetjes

Vergeleken met landen als Canada en de Verenigde Staten loopt Nederland achter de feiten aan. "Het lichaam van de man is nog steeds de norm waar medische kennis in Nederland op is gebaseerd", onderschrijft ook prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar Voortplanting en Gynaecologie. "Vrouwen worden nog behandeld als kleine mannetjes, terwijl we weten dat de hormoonsituatie veel invloed heeft op alle organen in het vrouwenlichaam. De man-vrouw verschillen worden nog niet goed erkend in de Nederlandse gezondheidszorg."

Geen man

De petitie wordt dit voorjaar aangeboden aan de nieuwe minister van Volksgezondheid. De petitie kan nog steeds ondertekend worden op http://mirjamkaijer.nl/petitie/. Ook kunnen vrouwen hun verhaal achterlaten op het Meldpunt en de enquête invullen. Mirjam Kaijer publiceerde eind vorig jaar het boek Ik ben geen man, waarin ze samen met artsen en ervaringsdeskundigen waarschuwt voor de gebrekkige genderspecifieke zorg in ons land.