Nederland ontdekt verborgen schatten in eigen stad en regio

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 09:13

De afgelopen maanden hebben veel Nederlanders oog gekregen voor de schoonheid van hun eigen stad en regio. Tijdens dagelijkse ommetjes raakten we vertrouwd met de skyline van kerktorens, boomtoppen en monumenten van onze woonplaats. Maar ben je wel eens binnen geweest bij die kerk op het marktplein of synagoge een paar straten verderop?

Deze zomer is hét moment om te ontdekken welke verborgen schatten er achter deze deuren te vinden zijn. De zeventien locaties van het Grootste Museum van Nederland staan klaar om bezoekers vanuit het hele land te ontvangen. Deze samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zeventien prachtige kerken en synagogen geeft de verborgen topkunst in deze monumenten het podium dat ze verdienen. Want samen vormen ze het Grootste Museum van ons land. Henk Schiffmacher, Dieuwertje Blok, Marcel Hensema, Gerda Havertong, Kefah Allush, Evelien Bosch en vele anderen gingen je voor en lieten zich verrassen door wat er in het Grootste Museum van Nederland te zien is. En dat gewoon bij hen om de hoek.

Kijk hier de film voor hun eerste reacties

Buitenlandse allure

In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal in een stad of dat kleine kerkje op het dorpsplein even binnen te stappen. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl je je ook in onze eigen Nederlandse monumenten even in een andere tijd waant of in een ander land. Van het zonlicht dat door wereldberoemde glas-in-loodramen schijnt, tot een on-Nederlands kleurrijk interieur, van dak tot vloer beschilderd en ingelegd met gouden mozaïeken. Deze zomer is een uitgelezen kans om deze schatten met buitenlandse allure in het Grootste Museum van Nederland te ontdekken.

Zeventien locaties door het hele land

Door het hele land staan vrijwilligers van de zeventien locaties klaar om bezoekers – coronaproof – te ontvangen en te verrassen met de schoonheid van hun gebouw. De audiotour en de kijkkaarten leiden bezoekers langs alle hoogtepunten en vertellen zo op iedere plek een uniek verhaal dat je meeneemt door eeuwen geschiedenis en langs de mooiste kunstschatten. Het verhaal legt uit wat er te zien is, zonder de beleving van de indrukwekkende gebouwen en interieurs te verstoren. Zo krijgen de plekken, waar we vaak dagelijks langsfietsen of lopen nog meer betekenis.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Mondriaan Fonds. Kijk voor de deelnemende locaties en hun openingstijden op www.grootstemuseum.nl.