Kringloopwinkels doen bont in de ban!

Gepubliceerd op 11 november 2022 om 19:22

Kringloopwinkels RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden hebben zich aangesloten bij de internationale Bontvrijlijst van Fur Free Retailer. In alle 59 filialen is vanaf 8 november geen tweedehands bont meer te koop. De organisaties steunen hiermee de strijd van stichting Bont voor Dieren voor een bontvrije wereld.

Sinds enkele maanden voert Bont voor Dieren actief campagne om ook tweedehands bont voorgoed uit het straatbeeld te krijgen. Nederland telt zo'n 1175 kringloopwinkels, waarvan een handvol organisaties al op de Bontvrijlijst staat. Afgelopen zomer organiseerde Bont voor Dieren de Nationale Bontinzameldag, waarbij bontvrije kringloopwinkels Het Goed, 2Switch en Mamamini zoveel mogelijk mensen opriepen bont te komen inleveren. Samen met een sfeerverslag van die dag en een bontvrijbrochure vroeg Bont voor Dieren vervolgens aan meerdere grote kringloopwinkels ook over te stappen op een bontvrij beleid. De Branche Kringloopwinkels Nederland (BKN) ondersteunde de actie en benaderde al haar aangesloten kringlooporganisaties met dezelfde vraag.

Ook oud bont dieronvriendelijk

Wie denkt goed te doen door tweedehands bont te kopen, moet beseffen dat ook dit bont te allen tijde gepaard gaat met dierenleed. Bontdieren die tientallen jaren geleden zijn gefokt en gedood voor hun vacht hebben ook een 'leven' in kleine kooitjes gekend. Zij hebben nooit natuurlijk gedrag kunnen vertonen en van medische voorzieningen was niet tot nauwelijks  sprake. Al deze dieren zijn uiteindelijk na een verschrikkelijk leven vergast, doodgeslagen of geëlektrocuteerd.

Kringlooporganisaties RataPlan, Reshare Store, Noppes en Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden: "Wij hebben een zero-waste beleid, maar bij bont speelt ethiek een grote rol. Verkoop je het, dan straal je uit dat bont een modieus en acceptabel product is. Door het te dragen, kan je een ander inspireren ook (nieuw) bont te kopen. Wij willen als organisaties niet bijdragen aan het in stand houden van de bontindustrie. Het was daarom een logische stap om ons aan te sluiten bij Fur Free Retailer." De BKN, waar de organisaties bij zijn aangesloten, beaamt hun toetreding en hoopt dat meer leden dit voorbeeld zullen volgen.

Jaarlijks worden nog minstens 50 miljoen dieren gefokt en gedood voor hun vacht. Alleen maar om te eindigen als modeproduct. Er zijn inmiddels zoveel diervriendelijke alternatieven, dat zowel nieuw bont als tweedehands  bont niet meer van deze tijd is. Bont inleveren kan daarom altijd. Wat bruikbaar is, zet Bont voor Dieren in voor educatieve doeleinden.

Zie hier alle inleverpunten.