De voedsel BV

Gepubliceerd op 7 november 2022 om 12:57

Het kleine Nederland is na de Verenigde Staten de grootste voedselexporteur ter wereld. Fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen laat in het VPRO-programma Tegenlicht zien hoe dat eruitziet. Hij geeft een ontluisterend kijkje in de keuken van onze voedselindustrie.

Van alle groenten in de wereld heeft 70 procent via zaadveredeling een Nederlandse origine. We zijn de grootste tomatenexporteur van Europa. En onze uien gaan massaal naar Afrika. We importeren dan weer sperzieboontjes uit Kenia en asperges uit Peru. Daarentegen staat in Amsterdam Sloten de grootste indoorfarm van Europa, waarmee half Amsterdam in de toekomst van verse groenten kan worden voorzien.

De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor ten minste 25 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Hierdoor komt de voedselvoorziening steeds meer onder druk te staan. Fotojournalist Kadir van Lohuizen gaat op zoek naar antwoorden op vragen als: waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En waar brengen we het naartoe? Van Lohuizens visuele onderzoek naar de wereld achter onze voedselproductie en -consumptie zet aan het denken. Wat zou de toekomst van dit voedselsysteem ons kunnen brengen?

Bekijk de aflevering vanavond op NPO 2 om 22.20 uur of kijk hier alvast de aflevering. Let op: deze aflevering bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren