17 september: World Cleanup Day

Gepubliceerd op 5 september 2022 om 09:00

Op 17 september is het weer World Cleanup Day! Doe jij ook mee? Ruim je eigen straat op en laat je hiervoor sponsoren. Samen helpen we plasticvervuiling de wereld uit.

Wist je dat Nederland een van de grootse exporteurs van plasticafval ter wereld is? In Nederland wordt World Cleanup Day georganiseerd door Plastic Soup Foundation. Met #NotInOurBackyard proberen ze Nederland op te ruimen én vragen ze aandacht voor het plasticafval dat terecht komt in andere landen zoals in Indonesië waar Nina woont. Nina (15) woont in Indonesië aan de Brantas rivier die vol ligt met plasticafval. Het plasticafval in de rivier komt van recyclingfabrieken in de buurt die plasticafval uit rijke landen verwerken, ook uit Nederland. Door slechte regelgeving belandt een deel in de natuur, of erger nog, wordt het door mensen verbrand wat extreme gezondheidsrisico's met zich meebrengt!

Dit mag niet langer doorgaan. Jij kunt helpen. Met het geld dat jij ophaalt tijdens World Cleanup Day kan Nina onderzoek doen naar de herkomst van het afval en kunnen ze hier in Nederland de export tegenhouden zodat het niet in haar achtertuin wordt gedumpt.

Lees hier hoe jij mee kunt doen