Vijf kunstinstallaties op vijf daken in Amsterdam

Gepubliceerd op 2 augustus 2022 om 09:28

Donderdag 11 augustus opent een bijzonder kunstproject in Amsterdam Zuidoost. RARe dis/connect toont vijf kunstinstallaties op vijf daken.

Foto: Wes Mapes - Sandberg Instituut Graduation

De vijf daken liggen in het meest dynamische stadsdeel van Amsterdam, waar komende jaren tienduizenden nieuwe woningen worden gebouwd. De kunstenaars – met zelf een sterke binding met Zuidoost – reflecteren op deze veranderingen en wat het betekent voor de huidige bewoners. Zij brengen hiermee gentrificatie in Zuidoost onder de aandacht. Op 11 augustus start om 16.00 uur een fietsroute langs de kunstwerken. Tijdens de opening zijn kunstenaars aanwezig, is er spoken word en kan er worden geproost met de lokale rum van Rummieclub. Ook zijn tot en met 28 augustus de kunstwerken op eigen gelegenheid bezoeken.

Daken: de nieuwe publieke en culturele ruimte

Het kunstproject RARe dis/connect zoekt de vrije ruimte op die er nog wél is en vindt deze op het dak. RARe – wat staat voor ROEF Art Residency – is mede-geïnitieerd door ROEF, de organisatie die al jaren laat zien wat de potentie van het daklandschap is. Dit jaar programmeert ROEF tijdens het Dakseizoen onder andere een openluchtbioscoop op het dak bij NEMO (19 en 20 augustus) en de ROEF expeditie (3 september). Ook met dit kunstproject onderzoekt ROEF het daklandschap als nieuwe publieke en culturele ruimte voor én door buurtbewoners. Amsterdam heeft nog veel daken die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen: er is een braakliggend, onbenut daklandschap zo groot als 25 maal het Vondelpark.

Van een metershoge gevelcollage tot een creatieve ontmoetingsplek op het dak

De betrokken kunstenaars zijn onderdeel van de gemeenschap of in nauw contact met buurtbewoners om samen tot het kunstwerk te komen. Zo baseren kunstenaar Chimira Obiefule en spoken word artist Shaneegua Flechsig zich op de interviews die zij de laatste maanden hebben afgenomen met buurtgenoten. Zij vertalen het thuisgevoel van de community naar een tweedimensionaal kunstwerk. De gevel van flatgebouw Gravestein (één van de laatste originele honingraatvormige flats van de Bijlmer) wordt 11 augustus omgetoverd tot een visuele collage in combinatie met poëzie. Andere kunstenaars creëren een nieuwe ontmoetingsruimte, een artistieke plek voor spel en sport, een film over dans en een kunstwerk rondom de house subcultuur.

Meer informatie over de werken, locaties en de fietsroute is te vinden op roefamsterdam.nl/rare.