Werken aan de weerstand is voornaamste reden bij gebruik voedingssupplementen

Gepubliceerd op 25 april 2022 om 14:45

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid (IVG) brengt ieder jaar in kaart wat de favoriete voedingssupplementen van Nederlanders zijn. Dit jaar was dat vitamine D. Daarbij is gevraagd wat voor de deelnemers de belangrijkste reden is om voedingssupplementen te gebruiken.

59% van de ruim 2000 deelnemers gaf aan dat werken aan de weerstand en het ondersteunen van het immuunsysteem de voornaamste reden is voor het gebruik van voedingssupplementen. Als gevolg van de pandemie, kregen de afgelopen jaren een gezonde leefstijl en wat consumenten zelf kunnen doen om hun weerstand te ondersteunen veel aandacht. Er was meer aandacht voor beweging, gezonde en gevarieerde voeding en ook vitamine D kwam veel in de media vanwege zijn mogelijk positieve rol in de preventie en het ziekteverloop van COVID-19.

Onderdeel gezonde leefstijl

Iets minder dan de helft van de deelnemers (44%) geeft aan dat voor hen het gebruiken van voedingssupplementen onderdeel is van een gezonde leefstijl. Naast gezonde en gevarieerde voeding kan voedingssuppletie een nuttige aanvulling zijn. Uit de RIVM voedselconsumptiepeiling blijkt dat Nederlanders gemiddeld genomen de geadviseerde hoeveelheid vis, te weten één keer per week, niet halen. Dat advies is uitgevaardigd vanwege de gezondheidseffecten van de vetzuren in de vis, de omega-3 vetzuren. Ze staan met name bekend om de bijdrage aan de gezondheid van onze hersenen, hart en bloedvaten. Suppletie met omega-3 kan in het geval van te weinig vis eten dus nuttig zijn.

Positieve effecten

Als derde belangrijkste reden om voedingssupplementen te gebruiken geeft de Nederlandse consument aan dat hij of zij positieve effecten merkt bij het gebruik van voedingssupplementen. Dit kan een effect op de stoelgang, het ontspannen van spieren, hulp bij slaap, overgangsverschijnselen of de conditie van huid haar en nagels zijn.