Thuiswerken - ook na corona is het een goed idee!

Gepubliceerd op 8 november 2021 om 11:34

Na de persconferentie van 2 november jl. zijn de coronamaatregelen weer aangescherpt. Het thuiswerken wordt nu voor 50 procent geadviseerd. Inmiddels kwamen bij veel bedrijven de medewerkers juist weer volledig naar het werk. Dit kon je duidelijk merken aan alle files, die wat ons betreft best weg hadden mogen blijven. Wat was er gebeurd met het goede voornemen om thuis te blijven werken?

Dag corona, hallo files!

RTL meldde in mei dat er sinds eind april 2021 een stijging te zien is in het weggebruik, waardoor ook de files steeds meer de kop op steken. Het statement dat thuiswerken het nieuwe normaal is, lijkt door velen vergeten te zijn. Jammer, want het had veel voordelen.

Voordelen van thuiswerken voor werknemers

Het thuiswerken had wel wat drempels in het begin. Communicatie ging voornamelijk via de telefoon of online en dit was soms lastig. Ook moesten velen een thuiskantoor inrichten. Een ergonomische stoel, wellicht een nieuwe computer met een krachtigere processor – de inboedelverzekering mocht ook wel meteen aangepast worden! Toch was dit met het oog op het hele plaatje slechts een kleine investering. Thuiswerkers besparen immers op reistijd, reiskosten en in sommige gevallen ook op lunchkosten. Forensde je altijd met je eigen auto naar werk? Wellicht kon de wegenbelasting wel omlaag, aangezien je auto steeds vaker voor je deur geparkeerd stond.

Voordelen van thuiswerken voor het milieu

Niet alleen voor de thuiswerkende werknemer had het nieuwe werkregime veel voordelen. Ook de natuur kreeg even tijd om op adem te komen. CE Delft zocht uit hoeveel baat het milieu precies heeft bij thuiswerken. Zij stelden dat wanneer 10 procent van de werkende bevolking 1,5 dag extra thuis zou werken per week, dit een reductie van 3 miljard gereden kilometers zou betekenen. Dit staat naar schatting gelijk aan circa 353.600 ton CO2-uitstoot. Doordat er in dit hypothetische verhaal minder woon-werkverkeer is, is er minder noodzaak om in de infrastructuur te investeren. Wegen hoeven niet breder en het asfalt gaat wat langer mee. Dit bespaart kosten en is tevens goed voor het milieu. De bomen langs de drukke snelwegen hoeven geen plaats te maken voor een extra strook en er is minder nood aan nieuwe materialen.

Toch maar weer thuiswerken dan?

Wil je de natuur en jezelf een plezier doen? Overweeg of je een dagje extra thuis kunt werken. Thuiswerken houd je het beste vol wanneer je een goed ingericht thuiskantoor hebt. Snel internet en een comfortabele werkhouding zijn essentieel. Vergeet ook niet wat plantjes neer te zetten voor reductie van stress en optimalisatie van je productiviteit!