Wereld Slaapdag 2022

Gepubliceerd op 14 maart 2022 om 09:00

Vrijdag 18 maart 2022 is het de internationale Dag van de Slaap, een dag waarop aandacht wordt gevestigd op dat wat we allemaal zo hard nodig hebben, maar velen niet goed lukt. Waarom slapen we zo slecht? En wat kunnen we ertegen doen?

Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. 40 procent hiervan zegt zelfs zó slecht te slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. En terwijl de slaapmiddelen als warme broodjes over de toonbank vliegen, gaan we voorbij aan de grootste oorzaak: stress en angst.

Slapeloosheid is een serieus probleem

Slecht slapen is niet alleen een probleem binnen onze landsgrenzen; wereldwijd heeft zo’n 20% van de bevolking slaapproblemen. Bijna 30% van alle volwassenen slaapt zelfs minder dan zes uur per nacht, iets wat wijst op een slechte slaapkwaliteit.

Slapeloosheid wordt vaak weggewuifd als ‘iets wat nu eenmaal zo is’, maar verdient wel degelijk serieuze aandacht. Slaapproblemen vreten aan je productiviteit en efficiëntie overdag, leiden vaak tot meer stress en hebben grote gezondheidsrisico's, waaronder overspannenheid, depressie en diabetes.

Ademhalingsoefeningen

Bij een verstoorde nachtrust is een pil al snel gegrepen. Maar de roep om niet-medicamenteuze alternatieven van zowel artsen en psychologen als mensen met slaapproblemen wordt steeds groter. De American Association for Sleep Medicine (AASM), de wereldwijde referentie op gebied van slaapexpertise, wijst sinds 2012 CGTI (cognitieve gedragstherapie bij insomnie) aan als de meest aangewezen therapie om slaapproblemen op langere termijn op te lossen. De succesratio ligt rond de 80%, zo blijkt uit klinische studies. In recent bijgewerkte richtlijnen raadt de AASM ook ademhalingsoefeningen aan als een effectieve manier om chronische slapeloosheid bij volwassenen aan te pakken.

De gouden tip: trager ademen

Langzaam ademen voordat je gaat slapen is goud waard. Maar hoe doe je dat effectief?

  1. Neem de tijd

Studies tonen aan dat wanneer je voor het slapen gaan 20 minuten in een langzaam tempo ademt, je 15 minuten eerder in slaap valt dan gewoonlijk en maar de helft zo vaak wakker wordt.

  1. Vind het juiste tempo

Hoe traag is traag? Onderzoek toont aan dat deze effecten optreden bij zo’n zes ademhalingen per minuut. Dit is een stuk trager dan we gewend zijn; een gezond volwassen persoon ademt in rust gemiddeld zo’n twaalf tot twintig keer per minuut.

  1. Laat je begeleiden

Dat ademhalingsoefeningen werken staat vast. Wel hebben ze het meeste effect als je ze op de juiste manier en bovendien regelmatig beoefent.

Moonbird

Trager ademen. Het klinkt wellicht té simpel, maar vaak schuilt de echte kracht in de eenvoud. Het is een effectieve manier om beter te kunnen slapen. Je ademhaling is in feite de afstandsbediening van je zenuwstelsel, met een beetje oefening kun je zelf snel en simpel van kanaal veranderen. Van drukke avonturenfilm naar een uitgestrekt dromenland...

En Moonbird zou je daarbij kunnen helpen. Dit is ‘s werelds eerste ademhalingstool die past in de palm van je hand. De tool begeleidt je bij het doen van ademhalingsoefeningen, waar je ook bent. Je gebruikt je moonbird om je gedachten te kalmeren, je focus te herpakken, je lichaam te ontspannen of om uitgerust weer wakker te worden. De tool meet bovendien jouw hartritme, HRV en coherentie via de app en geeft zo live biofeedback over hoe jij ontspant, simpelweg door te ademen.

Nieuwsgierig naar Moonbird? Kijk dan hier voor meer informatie.