Beweging van natuur, mens en techniek in Museum Nagele

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 09:35

Vanaf 2 december kun je in Museum Nagele een nieuwe expositie bezichtigen. Tot en met 27 februari 2022 exposeren er 3 autonome kunstenaars: Marianne Alting Brooijmans, Ineke van Beersum en Han Lammers. Hun werken zijn gemaakt van diverse materialen die een gesprek aangaan tussen techniek en intuïtie.

Foto: Beweging, Marianne Alting Brooijmans - Foto Museum Nagele

Marianne Alting Brooijmans is afkomstig uit Biddinghuizen en opgegroeid in de Biesbosch. Ze is in 1993 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting autonoom schilderen en werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar.

Voor Marianne is de natuur haar grootste inspiratiebron. 'Daar voel ik me aan verbonden, het ritme van het leven, de steen die zoveel herinnering in zich heeft, het water dat stroomt, de lucht die ik adem. Mijn werk geeft uitdrukking aan die verbondenheid, de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van alles wat leeft. Voor deze expositie heb ik mij gericht op het thema binnen - buiten. De plek waar we zijn, waar we leven, die we aanraken en die verbinding met het verleden geeft. In deze tijd beseffen we hoe belangrijk de verbinding met het leven is.'

Ineke van Beersum volgde vanaf 2010 de Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken in Gouda. Van 2016 tot 2018 was Ineke docent keramiek bij het kunstencentrum de Kubus in Lelystad.

'Ontstaan, groeien, verweren en weer verdwijnen, elkaar ontmoeten en weer uiteengaan: dit zijn enkele gedachten die leiden tot mijn organische fantasievormen. Proberen vat te krijgen op het ongrijpbare verstrijken van de tijd, fixeren in versteende klei. Klei is voor mij een inspiratiebron op zich, omdat het zoveel gedaantes en contrasten kent. De onbedekte, ruige kleihuid is daarom een belangrijk kenmerk van mijn werk.'

Han Lammers, afkomstig uit Heerde, is gefascineerd door zink, koper en lood. Aanvankelijk stond in zijn kunstenaarschap het ambachtelijke maakproces centraal dat logisch voortkwam uit een geselecteerde wiskundige vergelijking. Inmiddels weet hij uit ervaring dat een eindresultaat voor de toeschouwer een bijzondere visuele verrassing in petto kan hebben en stuurt hij bewust aan op dit effect.

Dat Han in zijn kunstenaarschap wordt geïnspireerd door de wiskunde behoeft geen nader betoog. Ook zijn materiaalgebruik verraadt zijn voorkeur voor wetenschap en techniek. Hij werkt voor het overgrote deel met zink. De meeste van zijn kunstwerken staan buiten in de natuur. De uitdrukking van de beelden verandert met de jaargetijden, omdat weersinvloeden hun uitwerking hebben op het patina, de oxidelaag van het zink.

De expositie De beweging van natuur, mens en techniek is te bezichtigen van 2 december 2021 tot en met 27 februari 2022. Alles onder voorbehoud RIVM-maatregelen. Raadpleeg altijd vóór je bezoek de site van het museum.