Welke alternatieve zorgmethoden worden vergoed?

Gepubliceerd op 1 april 2020 om 16:56

Ben jij iemand die soms alternatieve zorgmethoden gebruikt? Dan heb je vast gehoord dat sommige zorgverzekeraars bepaalde alternatieve behandelingen niet meer gaan vergoeden. Gelukkig worden niet alle alternatieve behandelingen uit het pakket geschrapt en zijn er nog genoeg behandelingen die wel worden vergoed. Hieronder lees je over de verschillen in dekking van diverse verzekeraars en welke behandelingen nog wel vergoed worden.

Verschillen in dekking per verzekeraar

Er zijn verschillende zorgverzekeraars in Nederland met allemaal eigen ideeën over wat er wel en niet vergoed moet worden. Sommige van deze zorgverzekeraars zijn hier heel specifiek over. Zo heeft CZ afgelopen jaar een hele lijst met behandelingen en de mate waarin deze al dan niet worden vergoed. De verzekeraar heeft de dekking geschrapt van een groot aantal alternatieve geneeswijzen. Andere zorgverzekeraars zijn minder specifiek op dit gebied en vermelden dat ze bepaalde alternatieve geneeswijzen vergoeden. Het is dan ook verstandig om bij het bezoeken van een zorgvergelijker goed op te letten naar verschillen in de inhoud van de pakketten die je vergelijkt. In de basisverzekering kan de mate van dekking verschillen, en binnen de aanvullende verzekeringen van verzekeraars is dat net zo.

Wat wordt er over het algemeen wel vergoed?

Er zijn een aantal alternatieve geneeswijzen waarbij je er niet bang voor hoeft te zijn dat deze niet worden vergoed. Dit zijn methoden die door de jaren heen hebben bewezen dat ze nut hebben en dat er resultaten mee behaald worden. Neem bijvoorbeeld acupunctuur, waarvan het nut over langere tijd ruimschoots bewezen is. Er is eigenlijk bijna geen zorgverzekeraar te vinden die deze behandeling niet vergoedt in een aanvullend pakket. Dat gaat ook op voor homeopathie, chiropractie, haptonomie, manuele therapie, kindertherapie, osteopathie, reflexzonetherapie en shiatsu. Als je jezelf wilt laten behandelen door experts op een van deze gebieden, dan kun je je hiervoor vrij gemakkelijk (aanvullend) verzekeren. Nogmaals: bekijk wel van tevoren even bij een zorgvergelijker of de therapie van je voorkeur wel of niet wordt vergoed en zo ja, in welke mate.

Welke alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed?

Er zijn ook alternatieve geneeswijzen waar je geen vergoeding voor krijgt, zelfs niet via een aanvullende zorgverzekering. CZ heeft het draagvlak voor diverse therapieën onder haar klanten onderzocht. Daaruit bleek grote weerstand tegen een aantal alternatieve behandelmethoden, waaronder reïncarnatietherapie. De resultaten van het onderzoek vormen de directe aanleiding van het schrappen van enkele behandelingen uit elk verzekeringspakket. Andere zorgverzekeraars hebben hier hun eigen ideeën over. Het is dan ook goed altijd even te checken of deze vormen van therapie wel bij hen worden vergoed. Ook op onze website houden we je hiervan op de hoogte.