Kleine stapjes naar een duurzamer leven

Gepubliceerd op 1 maart 2020 om 17:00

Duurzamer leven helpt de hele samenleving aan een betere toekomst. Het begint bij je eigen bewustzijn. Het is niet nodig om in één keer je hele leefstijl om te gooien. Begin gewoon met kleine stapjes te zetten richting een duurzamer leven. Op deze manier wordt duurzaam leven een gewoonte en zal je zien dat het je steeds makkelijker afgaat.

Duurzaam omgaan met energie

Je energieverbruik kun je met enkele kleine aanpassingen al verlagen. Trek eerst een trui aan voordat je de verwarming aanzet, of zet de verwarming eens een paar graden lager dan dat je normaal zou doen. Controleer ook de apparaten in jouw woning. Zo kan de koelkast vaak een standje lager en hoeft jouw televisie niet de hele dag op stand-by te staan. Ga ook energie vergelijken en kies voor een aanbieder van groene stroom dat wordt opgewekt in ons eigen land. Het is ook mogelijk om gas te compenseren bij de energieaanbieder zodat je de CO2 uitstoot van gasverbruik compenseert. Door energie vergelijken bespaar je vaak kosten, waardoor je niet duurder uit bent door de compensatie. Nog beter is het natuurlijk om op den duur van het gas af te stappen.

Eet minder dierlijke producten

De productie van vlees heeft een gigantische negatieve impact op het milieu. Vervang het vlees in je maaltijd vanavond eens voor een vegetarische optie en vereenvoudig je eetpatroon. Door grotendeels groente- en fruit in huis te halen ben je niet alleen duurzamer bezig, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid en je lichaam. Onbewerkte en plantaardige voeding koop je het liefst biologisch en niet verpakt in plastic. Biologische landbouw houdt namelijk rekening met milieueffecten en het welzijn van dieren. Als je geen afscheid van je stukje vlees kan of wil nemen, is het eten van biologisch vlees ook een bewuste keuze. Dieren krijgen namelijk meer de ruimte en hebben een beter leven bij een biologische boer.

Maak ruimte voor natuur

Heb jij een tuin bij je huis? Maak dan een klein hoekje vrij voor insecten en haal een paar tuintegels weg voor wat extra groen. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje van je tuin inrichten met wildgroeiende bloemen. Dit ziet er niet alleen mooi en vrolijk uit, maar ook biedt je een overlevingskans voor bijen en vlinders. Deze nuttige insecten worden bedreigd met uitsterven doordat het groen verdwijnt. Daarnaast zorgt het weghalen van een aantal tegels ervoor dat regenwater een grotere kans heeft om in de bodem te verdwijnen. Door de zeer warme zomers die we al een aantal jaar op rij hebben gehad is de Nederlandse bodem sterk uitgedroogd. Door meer plekken te creëren waar het regenwater de grond in kan dragen we allemaal een steentje bij aan een gezondere bodem met een normaal waterpeil.