De stand van het gras

Gepubliceerd op 8 december 2022 om 09:00

Een Teledoc Campus van regisseur Rashel van der Schaaf en producent SNG Film over de fanatieke strijd voor het ideale gazon.

De Stand van het Gras laat zien hoe mensen controle over hun natuurlijke omgeving willen hebben. Bijvoorbeeld over hun gazon. De menselijke drang wordt in beeld gebracht door de ogen van tuinbewoners, zoals een ekster, een slak en een egel. We zien mensen die in het hoogseizoen dagelijks bezig zijn met het onderhouden en perfectioneren van hun grasveld. Ze worden niet geïnterviewd, maar we vangen flarden van hun gesprekken op. Een vrouw besproeit neuriënd haar gras met een tuindouche, een man steekt nauwgezet de paardenbloemen uit. Er wordt opgetreden tegen mos en madeliefjes. En om molshopen te voorkomen worden er klemmen gezet. Een perfect grasveld ontstaat niet vanzelf.

De mogelijkheden om een grasveld goed te onderhouden lijken oneindig en de vastberadenheid van de mens om de natuur naar zijn hand te zetten eveneens. De obsessie met controle en perfectie levert absurde situaties op. Waar eindigt deze strijd? Hoe bedreigt dit gevecht de dieren die in een tuin leven? En wat betekent het uiteindelijk voor onszelf?

Te zien op dinsdag 13 december bij AVROTROS op NPO 2