Eosta brengt positieve impact biologische groente en fruit onder de aandacht

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 15:25

"Sinds acht uur vanochtend hebben onze biologische avocado's 73.771 liter water bespaard." Dat was de boodschap op een 3 x 5 meter groot ticker-bord dinsdagochtend 16 maart om tien uur, bij een guerrilla-actie op het Binnenhof. Volkert Engelsman, directeur van het biologische handelsbedrijf Eosta, deelde ter plekke biologische avocado's uit aan onder andere vicepremier Kajsa Ollongren en SGP-leider Kees van der Staaij om de boodschap te onderstrepen.

Eosta, bekend om haar duurzaamheidscampagnes zoals Living Wages, True Cost of Food en Dr. Goodfood, heeft onlangs de impact op bodem, water en klimaat (CO2) voor al haar verkochte producten laten uitrekenen. Die cijfers worden op de websites www.eosta.com en www.natureandmore.com gedeeld in live tickers, die per seconde oplopen. Uit de cijfers blijkt dat de biologische methode voor productie van groente en fruit duidelijke duurzame voordelen biedt ten opzichte van gangbare productie.

Waarom avocado's

Het is bekend dat de explosieve stijging van avocadoconsumptie zorgt voor waterschaarste in de herkomstlanden. Maar de keuze voor biologische avocado's levert een besparing op van 88 liter water per kilo avocado's ten opzichte van conventionele avocado's. Biologische bodems bevatten meer organische koolstof en werken daardoor als een spons, wat tot 40% waterbesparing oplevert. Bovendien is het grootste deel van Eosta's avocado's afkomstig van telers in Kenia, die vooral regenwater gebruiken. Dat is veel duurzamer dan irrigatie met oppervlaktewater.

Waarom bio beter presteert

Het verschil wordt veroorzaakt door de zorg van biologische telers voor de bodem en het inspelen op levensprocessen in plaats van chemie. Biologische bodems bevatten meer organische koolstof en hebben een betere structuur, waardoor ze werken als een spons die water vasthoudt. Er zijn ook voordelen voor biodiversiteit, minder vervuiling, betere koolstofbinding in de bodem, minder erosie en uitspoeling, enzovoort.