Maria Magdalena. De tentoonstelling

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 11:45

Na jarenlange voorbereiding en uitstel vanwege de pandemie is het 25 juni zover: de opening van Maria Magdalena. De tentoonstelling in Museum Catharijneconvent. De expositie is ruim zes maanden te zien, tot en met 9 januari 2022. Dit om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven oog in oog te staan met deze mysterieuze vrouw die nog steeds blijft inspireren.

Foto: Alfred Stevens, Maria Magdalena, ca. 1887, Museum voor Schone Kunsten, Gent

Het museum is ontzettend blij met de vele prachtige bruiklenen die voor de gelegenheid naar Utrecht komen. Alle topstukken samen tonen hoe de beeldvorming rond Maria Magdalena zich door de eeuwen heen ontwikkelt. Was ze nu een vrouw van lichte zeden, de apostel der apostelen of misschien wel de echtgenote van Jezus?

Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door Maria Magdalena: van anonieme middeleeuwse meesters tot Marlene Dumas en David LaChapelle. De oudste verbeelding die te bewonderen is, komt uit de eigen collectie en dateert uit de late elfde eeuw. Het meest recente werk dat naar de tentoonstelling komt, is eind 2020 geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven.

Ontmoet de veelzijdige Maria Magdalena via oude bronnen, indrukwekkende schilderijen, hedendaagse beeldende kunst en populaire cultuur. Ze zalft, verleidt, huilt, bidt, verkondigt, bekeert, en verricht wonderen. Zo openbaren zich haar vele gedaantes: van kroongetuige tot zondares tot feminist. En wat zegt haar blik ons? Indringend, peinzend, uitdagend, schuldbewust of juist uitnodigend: Maria Magdalena is steeds een spiegel van de tijd.

Meer informatie volgt op www.catharijneconvent.nl.