Mysterieus stress-infarct treft vooral vrouwen

Gepubliceerd op 3 september 2021 om 11:39

Het stress-infarct bij jonge vrouwen tussen de 40 en 55 jaar wordt vaak gemist. Hiervoor waarschuwt vrouwencardioloog Janneke Wittekoek. De hartaandoening is het gevolg van vaatspasmen van de (kleine) kransslagaders.

Foto: Vaatspasme (bron: HeartLife Klinieken)

Het stress-infarct, in de wetenschap meer bekend onder de verzamelnaam MINOCA, treft vooral vrouwen. Chronische stress, een ongezonde leefstijl en de overgang zijn belangrijke risicofactoren.

Blinde vlek

Artsen herkennen de aandoening niet als een serieus hartprobleem omdat tijdens onderzoek blijkt dat de vaten rondom het hart schoon zijn zegt Janneke Wittekoek. "Veel vrouwen krijgen geen adequate behandeling omdat duidelijke richtlijnen ontbreken. Hun klachten worden afgedaan als atypisch. Dit is echt een blinde vlek in de zorg. Vrouwen met psychische en menopauzale klachten worden onderbehandeld terwijl zij juist een hoger risico hebben op een stress-infarct".

Spasmeprovocatietest

Een MINOCA, ofwel stress-infarct treedt ook op bij 'schone' kransslagaders en is het gevolg van heftige vaatspasmen van een of meerdere kransslagaders rondom het hart. Klachten zijn: het gevoel dat je BH te strak zit, niet goed kunnen doorzuchten en pijn op de borst of tussen de schouderbladen. "Dit kan zo ernstig worden dat er hartschade ontstaat", aldus Wittekoek. "Je kan vaatspasmen aantonen met een spasmeprovocatietest. Tijdens een hartkatheterisatie wordt dan het stofje acetylcholine in de kransslagader gespoten waardoor een spasme optreedt. Op de monitor zie je precies welk bloedvat verkrampt".

Risicofactoren

Wereldwijd overlijdt een op de drie vrouwen aan een hartziekte. Onderbelichte risicofactoren zijn onder meer psychische klachten, de overgang, migraine, huiselijk geweld, sociale en financiële problemen en een ongezonde leefstijl. “Het is belangrijk om deze informatie te blijven delen met vrouwen", zegt Wittekoek. "Meer kennis is empowerment en zolang de dagelijkse medische praktijk in Nederland nog achterloopt op het gebied van het vrouwenhart, richt ik me vooral tot de vrouwen zelf".

Dress Red Day

Op Dress Red Day, woensdag 29 september 2021, vertoont Schouwburg Amstelveen De Slag om het vrouwenhart van Hella de Jonge. In de documentaire laat zij uit eigen ervaring zien hoe hartklachten bij vrouwen worden onderschat. Na afloop van de voorstelling staan vrouwencardiologen Janneke Wittekoek, Angela Maas en Harriette Verwey, het publiek te woord met vragen over het vrouwenhart. Freek de Jonge treedt op als moderator.

Aanmelden voor de vertoning van De Slag om het vrouwenhart en de Q & A met de vrouwencardiologen kan hier