Europees testverbod voor cosmetica in gevaar!

Gepubliceerd op 1 september 2021 om 20:11

Sinds de jaren ‘70 hebben dierenvrienden, dierenbelangenorganisaties en diervriendelijke ondernemers en bedrijven uit de cosmeticabranche decennia lang campagnes gevoerd tegen dierproeven voor cosmetica.

Sinds 2004 is er een Europees verbod op dierproeven voor cosmetica, in 2009 ook voor ingrediënten, in 2013 een handelsverbod voor op dieren geteste cosmetica en in 2018 roept de EU samen met onze coalitie van Europese dierenbelangenorganisaties op tot een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica. Maar de dierproefnemers van het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) willen nu weer opnieuw alle cosmetica-ingrediënten op dieren gaan testen.

Voorzitter van Diervriendelijk Nederland Adrie van Steijn is daarom met zes andere burgers uit verschillende EU-lidstaten een zogeheten burgerinitiatief gestart, effectief vanaf 31 augustus 2021. Het burgerinitiatief is een rechtsmiddel dat burgers in staat stelt de Europese Commissie direct op te roepen wetgeving voor te stellen op een gebied waarin de lidstaten bevoegdheden aan de Europese Unie hebben overgedragen. Een Europees burgerinitiatief moet ten minste worden gesteund door één miljoen stemgerechtigde burgers uit minimaal 7 EU-landen.

Diervriendelijk Nederland heeft samenwerking gezocht met tal van dierenbelangenorganisaties en samenwerkingsverbanden waarmee dit burgerinitiatief wordt gesteund in 26 Europese lidstaten en door grote merken als The Body Shop en Dove (Unilever). Kortgeleden hebben ze een gezamenlijke dringende oproep gestuurd aan Ursula von der Leyen (Presidente van de Europese Commissie), ondertekend door meer dan 460 cosmeticamerken en dierenbelangenorganisaties, waarin ze nogmaals hebben aangedrongen op het blijven handhaven van het verbod op dierproeven voor cosmetica in Europa – echter bleek dat niet genoeg.

Steun Diervriendelijk Nederland en teken het burgerinitiatief.