Mentaal het huis op orde maken

Gepubliceerd op 6 oktober 2021 om 11:32

De lente en de herfst zijn de seizoenen waarin we het liefst aan de slag gaan met ons huis. Het opruimen, klussen in huis en het ordenen van onze gedachten horen hierbij. Maar hoe maak je jouw hoofd op orde?

Praktische zaken

Heb je last van onrust of stress in je hoofd of in je lichaam? Dan kun jij jezelf helpen door het vereenvoudigen van je huis. Ruim onnodige frutsels op en vind opbergmogelijkheden voor jouw spulletjes. Een grote vaas bloemen of een mooie plant biedt rust en haalt de natuur naar binnen. Maar een mooie plant valt nog maar nauwelijks op als er veel andere dingen rondzwerven in de woonkamer. Gooi kleding die je niet meer draagt weg, of breng het naar de kringloop. Maak een strenge selectie wat betreft jouw benodigdheden. En laat oude zaken los door spullen weg te doen als je ze nooit gebruikt. Ook als je in een klein huis met weinig ruimte woont, kun je creatief zijn en alles rustig houden qua inrichting van de kamers.

Financieel de zaken op orde brengen

Geld maakt niet gelukkig. Maar voldoende financiële middelen hebben geeft wel rust. Neem een ochtend (dan ben je nog fris in je hoofd) de tijd om jouw vaste lasten door te lopen. Prijzen van energie vergelijken, je zorgverzekering onder de loep nemen en kijken of je internet goedkoper kan. Dit zijn concrete manieren om jouw vaste lasten mogelijk te verlagen. Een tientje per maand per last kan leuk oplopen tot een mooie som geld. Zo kun je investeren in een mooie reis, een workshop of in een paar dagen wellness.

Stop met piekeren

Het zal je verbazen hoeveel tijd je als mens per dag besteed aan het piekeren over zaken die buiten je macht liggen. Lig je wel eens wakker van de zorgen, bijvoorbeeld over geld? Spreek met jezelf een piekermoment af van 15 minuten per dag op een vaste tijd. Leg een notitieboekje klaar. Start de tijd en schrijf jouw zorgen van dit moment op. Verdeel de zorgen in zaken waar je iets aan kunt doen (een actieplan) en in zaken die buiten jouw invloed liggen. Zo maak je schoon schip in je hoofd. Aan het einde van een periode van bijvoorbeeld drie dagen maak je een actielijst van punten die je direct aanpakt. Ook financiële zaken horen hierbij: het doen van je administratie, energie vergelijken, het opstellen van een huishoudbudget.

Zoek het groen op

Plan rustmomenten in. Zoek de natuur op. Ga wandelen, ruim je tuin op, maak plek in je leven voor de mooie dingen. Met een goede mentale en praktische schoonmaak zorg jij voor voldoende ruimte.