Nationale Complimentendag

Gepubliceerd op 1 maart 2022 om 09:00

Tegenwoordig lijk je overal wel een ‘dag’ voor te hebben. Maar deze willen we je vandaag niet onthouden: Nationale Complimentendag. Want zeker in deze tijd is aardig zijn voor een ander van groot belang. Dus laat anderen merken dat ze er mogen zijn (hoeft natuurlijk niet alleen vandaag)!

Het klinkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven als iets goed gaat. Tóch doen we het in de praktijk nog steeds maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten (nog steeds) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We kijken, zeker de laatste tijd, veel meer naar wat er fout gaat en dan naar wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze - voor iedereen - uitdagende tijden kunnen we allemaal wel wat extra waardering en support gebruiken.

‘De diepst menselijke emotionele behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’, aldus William James (Amerikaanse psycholoog 1842-1910). Hoe waar zijn stelling is blijkt niet alleen uit vele onderzoeken; de roep om aandacht, erkenning en waardering ‘voor wie men is en wat men doet’ klinkt in onze maatschappij, vanuit tal van invalshoeken, met de dag luider. Het negeren hiervan heeft grote gevolgen. Vooral nu in een tijdperk en maatschappij waarin van iedereen meer dan ooit om onderling begrip, aanpassingsvermogen en support gevraagd wordt.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, of kun je wat hulp gebruiken bij het bedenken van een complimentje, dan kun je terecht op de site van de Nationale Complimentendag.