Citrus met de hoofdletter M

Gepubliceerd op 18 oktober 2021 om 11:13
Recepten van Ilona Niessen

De herfst en winter komen eraan. Kenmerkend voor een wisselende weersverwachting met regen, wind, lagere temperaturen... Oranje vrolijkheid doet het dan goed en zeker als je weerstand hierdoor opkrikt. Traditiegetrouw eten Nederlanders veel mandarijnen. Mineola's kunnen net zo goed!

Zowel de mandarijn als de mineola behoort tot de citrusvruchten en komt met name uit het Middellands zeegebied, Azië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Waar de mandarijn traditiegetrouw door veel Nederlanders wordt gegeten in de herfst- en wintermaanden, is de mineola nog bezig aan een opmars. De mineola, kruising tussen een mandarijn en een grapefruit, is behalve in de koude maanden van het jaar ook in het voorjaar en de zomer heerlijk van smaak.

Goed voor de gezondheid

Gezondheidsvoordelen genoeg voor deze citrusvruchten. We geven er alvast drie:

 1. De citrusvruchten zitten bomvol vitamine C. Dit draagt bij aan een beter immuunsysteem en geeft je weerstand een boost.
 2. Ze bevatten veel kalium wat de bloeddruk verlaagt en hiermee een gunstig effect heeft op hart- en vaatziekten.
 3. Je darmen zijn blij met de mandarijn of mineola door de hoeveelheid vezels. Deze vezels zorgen ook voor minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Zoet, zuur en... fris

De smaak van mandarijn en mineola is heel verschillend. Daar waar de mandarijn zoet, zuur of zoetzuur smaakt, heeft mineola naast de zoetzure smaak vooral een frisse smaak en is sappiger dan zijn kleinere concurrent. Beiden citrusvruchten zijn makkelijk te pellen zonder te knoeien.

Door de gemengde smaak zijn mandarijnen en mineola ‘s in tal van gerechten te gebruiken. Wat dacht je van smoothies of vruchtensappen, toetjes, salades, sauzen, marinades, cakes en bijvoorbeeld als topic op de pannenkoek?

 

Yoghurt met mineola en kiwi (ontbijt of dessert voor 2 p.)

Dit heb je nodig:

 • 1 mineola (of 2 mandarijnen)
 • 2 kiwi's
 • 300 gram Griekse yoghurt of zuivelvervanger
 • 25 gram walnoten
 • 15 gram havervlokken
 • takje munt

Pel de mineola en maak de partjes los. Schil de kiwi's en snijd ze in stukjes. Breek alle walnoten doormidden. Doe een derde van de yoghurt in een glazen schaal. Voeg de havervlokken toe en dek af met opnieuw een derde yoghurt. Doe de stukjes kiwi over het oppervlak heen en dek af met de rest van de yoghurt. Verdeel de walnoten over de bovenkant en decoreer het toetje met de partjes mineola.

 

Yoghurt met mineola en kiwi
Snijbonen met frisse saus van kerrie en mandarijn

Snijbonen, zoete aardappel uit de oven, gehaktballetjes én een frisse saus van kerrie en mandarijn

Dit heb je nodig:

 • 400 gram snijbonen
 • 3 grote zoete aardappels
 • 1 dessertlepel kaneel
 • olijfolie
 • (vegetarische) gehaktballetjes
 • 2 mandarijnen
 • 100 milliliter kokosmelk of kokosolie
 • 1 dessertlepel kerriepoeder

 

Zoete aardappel uit de oven

Schil de zoete aardappel en snij ze in partjes. Verdeel de aardappelpartjes op een ovenplaat en bestrijk ze met een laagje olijfolie. Bestrooi de partjes vervolgens met kaneel naar smaak en schep ze even goed om. Doe de ovenplaat in het midden van de oven en laat de aardappelpartjes in 25 minuten, op 200 graden hetelucht, heerlijk garen.

Snijbonen en gehaktballetjes

Snij de snijbonen zoals je wilt en kook ze in ruim water gaar. Bereid de gehaktballetjes zoals je gewend bent of zoals de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Saus van mandarijn en kerrie en mandarijn

Doe de kokosmelk of kokosolie in een pannetje op een laag vuur. Roer goed door en voeg de kerriepoeder al roerend toe. Pel 1 mandarijn en pers deze uit. Voeg dit toe en roer de saus tot ze goed warm is.

Opdienen

Pel de tweede mandarijn en snij de partjes doormidden. Giet de snijbonen af en serveer deze op een bord samen met de aardappelpartjes en gehaktballetjes. Decoreer het gerecht met de stukjes mandarijn. Doe de warme saus in een kommetje en serveer deze apart.