Red een miljoen dieren

Gepubliceerd op 1 oktober 2021 om 09:58

Vandaag, op wereld vegetarisme dag (1 oktober) start de campagne ‘red een miljoen dieren’. Doel is het komende jaar een miljoen dieren van de slacht te redden. De campagne wil dit bereiken door zoveel mogelijk mensen de overstap naar minder vleesconsumptie te laten maken. Dagelijks worden er in Nederland volgens het CBS 1,7 miljoen dieren geslacht. De campagne wordt georganiseerd door de Vegetariërsbond.

Het voornaamste wapen in de strijd tegen de slacht is de module ’30 dagen Lekker Vega’. Wie zich hiervoor opgeeft wordt dagelijks via de mail wegwijs gemaakt in de vegetarische en veganistische keuken. Na afloop geeft de deelnemer aan hoeveel minder vlees hij of zij in de toekomst denkt te gaan eten. De Vegetariërsbond rekent vervolgens uit hoeveel impact dit zal hebben op het aantal geslachte dieren. Het gaat bij het redden van een miljoen dieren dus ook om toekomstige dieren. De gemiddelde Nederlander eet volgens berekeningen van de Vegetariërsbond 1167 dieren (1125 stuks pluimvee, 33 varkens, 4 runderen, 1 kalf, 5 schapen en 0,4 paard. Vis niet meegerekend).

Om een miljoen dieren te kunnen redden zal de Vegetariërsbond de module ’30 dagen Lekker Vega’ het komende jaar breed onder de aandacht brengen. Iedereen die de module doorloopt en zijn toekomstig gebruik inschat telt mee. De Vegetariërsbond heeft al 127 jaar kennis en ervaring op het gebied van vegetarische voeding. De organisatie is in Nederland verantwoordelijk voor het V-Label, een keurmerk voor vegetarische en veganistische producten dat inmiddels op 40.000 artikelen in de Europese supermarkten te vinden is.

De module ‘30 dagen Lekker Vega’ kent twee varianten. De standaardmodule stuurt elke dag een heerlijk gerecht, leuke weetjes en handige tips. Daarnaast is er ook een ‘30 dagen Lekker Vega’ budget versie. Deze module gaat uit van een volwaardige vega maaltijd voor een klein budget en geeft talrijke bespaartips (5 euro per dag voor twee personen, veelal biologisch): lekkervega.nl/#30dagenbudget  

Kijk hier voor meer informatie