Fiets je duurzame maaltijd bij elkaar en help zo boer en natuur

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 10:00

De Natuur en Milieufederaties (NMF’s) lanceren in alle provincies fietsroutes langs duurzame landwinkels en boerderijverkooppunten. Het doel is om mensen kennis te laten maken met de honderden initiatieven waar je duurzame lokale groenten, fruit, kaas en vlees kunt kopen.

Met iedere fietsroute kun je een maaltijd bij elkaar fietsen. De routes zijn een onderdeel van de GoodFoodClub.nu, een campagne die bijdraagt aan de transitie van de landbouw in Nederland door het promoten van voedsel van aanbieders die op een zo natuurlijk mogelijke manier werken. Zo kies je als consument voor lokale producten die bijdragen aan herstel van de biodiversiteit en zorg je voor een eerlijke prijs voor boeren en telers.

Om een echte omslag te maken, dient het nieuwe kabinet in 2021 te komen met een samenhangende langetermijnaanpak om de duurzame landbouw te stimuleren. Een btw-verlaging op duurzame landbouwproducten, regelgeving om kringlooplandbouw te stimuleren en een aanpak om lokale afzet en productie te ondersteunen, moeten de basis vormen van dit nieuwe beleid. Met de GoodFoodClub stimuleren de NMF’s de aanbieders van ‘GoodFood’ nu al ruim een jaar van onderop met social media campagnes, tv-spots, de website GoodFoodClub.nu en vanaf nu met fietsroutes.

Fiets mee en maak kennis met de aanbieders

De eerste routes zijn vanaf zaterdag 22 mei, de landelijke Dag van de Biodiversiteit, beschikbaar. Het aantal fietsroutes wordt de hele zomer verder uitgebreid. Per provincie zijn ze te vinden op GoodFoodClub.nu/fietsroutes. Op de GoodFoodClub.nu staan tevens alle duurzame landwinkels, afhaalpunten en restaurants op een rij. Inmiddels zijn dat er zo’n 600 en dit aantal groeit.