Welke vleesvervangers zijn gezond?

Gepubliceerd op 7 mei 2021 om 11:06

Zowel de Hoge Gezondheidsraad als Instituut Gezond Leven kwamen de voorbije weken met nieuwe adviezen waarin opnieuw duidelijk werd gemaakt dat we meer plantaardige en minder dierlijke producten moeten eten. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Heel wat bedrijven, restaurants en cateraars zoals Sodexo, Aramark en ISS willen dat advies opvolgen. Speciaal voor hen ontwikkelde EVA vzw een tabel waarin een duidelijk overzicht wordt gegeven van de gezondste vleesvervangers op de markt.

Het assortiment vleesvervangers is de laatste jaren enorm uitgebreid. Zowel in de supermarkten als bij de grossiers. Maar niet alle vleesvervangers scoren even goed op nutritioneel vlak. Daarom maakte EVA vzw een tabel met een overzicht van de verschillende vleesvervangers die grossiers aanbieden, beoordeeld op vlak van gezondheid. In totaal werden 130 vleesvervangers beoordeeld, verspreid over zeven categorieën

EVA baseerde zich daarvoor op vier criteria: hoeveel zout, hoeveelheid vetten, hoeveelheid verzadigde vetten en hoeveelheid eiwitten. De tabel is gratis downloadbaar voor zowel chefs als consumenten en wordt door EVA ook aangeboden aan de grootkeukens waarmee ze samenwerkt.