Groene en duurzame openluchtbioscoop in Nederland

Gepubliceerd op 7 mei 2021 om 15:18

Kijken we in de zomer van 2022 films in het Stadspark (Groningen), in een groene, duurzame, vaste openluchtbioscoop? In de nieuwe Visie voor het Stadspark, Stadspark, park voor de stad, staat in de noordelijke hoek van het Stadspark een openluchtbioscoop ingetekend. Initiatiefnemer Roland Breteler is sinds 2019 in overleg met de gemeente over het plan. Op 2 juni neemt de gemeenteraad een beslissing over de nieuwe visie voor het Stadspark.

De Stadspark Cinema is een openluchtbioscoop in permanente opstelling. Het zou om een primeur voor Nederland gaan. Het idee is om vanaf 2022, jaarlijks van half juni tot half september, films te vertonen in een fraaie binnentuin in het noordelijk deel van het Stadspark. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe de zondag. De films starten steeds een half uur na zonsondergang. Het veld blijft tot een uur voor aanvang van de films openbaar toegankelijk. De openluchtbioscoop zorgt ervoor dat er ook hartje zomer wat te beleven is in de stad op cultureel gebied: een alternatief voor tuin, terras, Noorderplantsoen en Hoornseplas. De programmering zal bestaan uit een mix van Cult, Arthouse en Klassiekers. Ook de betere Hollywoodfilm zal niet ontbreken. Elke vertoning wordt voorafgegaan door een bijpassende korte film.

De bioscoop is natuurinclusief ontworpen, en draagt bij aan het streven de biodiversiteit in het park te verhogen. Op de locatie, een voormalig basketbal- rolschaatsbaanveld, ligt nu 700 m2 asfalt en betontegels, dat plaatsmaakt voor een 600m2 grote inheemse tuin. Deze locatie is gekozen zodat de nabijgelegen Grunobuurt en Laanhuizen geen geluidsoverlast ondervinden van de bioscoop. De Stadspark Cinema gaat volledig op zonne-energie draaien. De overdag opgeslagen energie wordt in de avond losgelaten op het filmdoek. De zonnepanelen die het terras overkappen houden daarnaast bezoekers droog, mocht het tijdens een voorstelling regenen. Het regenwater dat op de zonnepanelen valt wordt opgevangen, zodat er tijdens een droge periode geen drinkwater gebruikt hoeft te worden om het grasveld en de tuin groen te houden.

Op de website is meer informatie te vinden over Stadspark Cinema.