Nationaal Papierknipfestival Zaterdag 7 oktober: Veenkoloniaal Museum Veendam

Gepubliceerd op 4 oktober 2023 om 11:48

Zaterdag 7 oktober is Veendam 'the place to be' voor zowel kunstliefhebbers als papierkunstenaars. Die dag vindt het Nationaal Papierknipfestival plaats. Het Veenkoloniaal Museum is dé ontmoetingsplek voor papierknippers en belangstellenden uit binnen- en buitenland.

 

Aanleiding voor het festival zijn de expositie Geknipt voor het leven en het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst.

In het museum zijn die dag tal van activiteiten:

  • expositie
  • 15 workshops voor jong en oud op verschillende niveaus
  • een silhouettenknipper
  • opvoeringen van schimmenspelen
  • lezingen over de Nederlandse knipgeschiedenis
  • taxaties van historische knipsels
  • zanger Broeder Dieleman met een muzikale ode aan Jan de Prentenknipper

Maja Houtman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst: "Dit jaar viert onze vereniging feest en daarom pakken we extra groot uit. Het festival wordt een interessante en vooral gezellige dag voor bezoekers: knippers en niet-knippers".

Papierknipkunst

In Nederland wordt de papierknipkunst al zeker vier eeuwen beoefend door mensen uit alle lagen van de bevolking. Nog steeds wordt deze kunstvorm onder andere gebruikt voor het illustreren voor boeken en het ontwerpen van onder andere postzegels en bedrijfslogo's. Daarnaast hangt veel knipwerk bij mensen aan de muur. Sinds 2013 is ze opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
In 1983 is de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst opgericht. In het jubileumjaar 2023 organiseert de vereniging onder andere verschillende tentoonstellingen, verzorgt zij tal van workshops en verscheen het boek Het scherp van de snede over de geschiedenis van de papierknipkunst.Nationaal Papierknipfestival
Zaterdag 7 oktober, 10:00-17:00
Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, 9641AD Veendam.
www.papierknippen.nl/festival

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.