Psychische klachten grote onbekende bij schildklieraandoeningen

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 11:39

Schildklier Organisatie Nederland (SON) vraagt in de Week van de Schildklier (19 t/m 25 mei) aandacht voor psychische klachten die kunnen optreden bij schildklieraandoeningen.

Veel mensen met een te snel, te traag of niet werkende / verwijderde schildklier weten niet dat je, naast lichamelijke klachten, ook psychische klachten kunt hebben. Het gaat dan om angstaanvallen, stemmingswisselingen (kort lontje), concentratie- en geheugenproblemen en neerslachtige gedachtes of depressies. Klachten die grote invloed kunnen hebben op relatie, gezin en werk.

Webinar

Op donderdag 19 mei om 11.00 uur trappen internist-endocrinoloog dr. R.F.A Tummers - de Lind van Wijngaarden en medisch psycholoog Astrid Heessels-Driessen MSc de week af met het (gratis) webinar ‘Schildklier en psychische klachten’. Hierin gaan zij in op wat schildklierafwijkingen doen met het brein en de psychosociale gevolgen ervan. Tevens biedt het webinar handvatten hoe ermee om te gaan.

Activiteiten

Daarnaast staan tijdens deze Week van de Schildklier informatiestands van patiëntenvereniging SON in diverse ziekenhuizen in het land. Hier beantwoorden ervaringsdeskundige vrijwilligers vragen en bespreken ervaringen. Bezoekers ontvangen een kaart met 10 tips van ervaringsdeskundigen en 10 adviezen van schildklierspecialisten. Ook kan men in de Week van de Schildklier deelnemen aan online bijeenkomsten waar ervaringen met psychische klachten worden gedeeld en gebruikmaken van de extra uren Schildkliertelefoon.

Voor meer informatie en inschrijven voor het webinar kun je terecht op de website www.schildklier.nl.