VPRO Tegenlicht: Litouwers bellen willekeurige Russen op

Gepubliceerd op 22 maart 2022 om 09:00

De Russische bevolking krijgt een compleet vertekend verhaal mee over de inval in Oekraïne. Een groep Litouwse vrijwilligers belt daarom iedere dag willekeurige Russen op, om met ze in gesprek te gaan over de oorlog.

“Hallo? Hoort u mij?” Stilte aan de andere kant van de lijn. “Ik ben Giedrius uit Litouwen. Kunnen we even praten?” Er wordt, voor de zoveelste keer, opgehangen. “Nog ééntje dan.”

Giedrius Juozapavičius is een van de deelnemers aan #CallRussia. Dit project, gestart in Litouwen, roept wereldwijd Russischsprekende mensen op om willekeurige Russische burgers op te bellen, en met ze het gesprek aan te gaan over de oorlog in Oekraïne.

40 miljoen telefoonnummers

Voor het project openbaarde #CallRussia een database van 40 miljoen Russische telefoonnummers. Veel mensen die Giedrius belt nemen niet op, of zijn bang om te praten. Maar sommigen willen wel in gesprek, en bieden zo een inkijkje in de geïsoleerde, Russische belevingswereld. VPRO Tegenlicht filmde hoe Giedrius in gesprek ging met een jongen die wel de telefoon opnam.

Bekijk hier die opname